Pyszne placuszki z cukinii, które przypominają trochę placki ziemniaczane. Przepis dostałam od Izy i wzbogaciłam go o płatki owsiane. Można je pominąć, a w zamian dodać więcej mąki.
Składniki
- 1 cukinia (ok. 400 g po oczyszczeniu)
- 70 g cebuli (1 średnia cebula)
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 jaja
- 50 g (0,5 szkl.) płatków owsianych
- 200 g mąki pszennej + dodatkowa porcja w razie potrzeby
- sól, pieprz,
- kilka łyżek posiekanej natki pietruszki
Wykonanie
w TM
Cukinię umyć i oczyścić z gniazd nasiennych. Przekroić na mniejsze kawałki i włożyć do naczynia miksującego razem z resztą składników. Zmiksować na gładką masę: kilkanaście sekund, obr. 6. Ciasto powinno być dość gęste i spoiste. W razie potrzeby dodać jeszcze łyżkę lub dwie mąki i zmiksować.
Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto z obydwu stron.
Podawać ze śmietaną lub sosem czosnkowym.
SMACZNEGO!
bez TM
Cukinię umyć i oczyścić z gniazd nasiennych. Zetrzeć na tarce do dużej miski. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zmiażdżony czosnek i resztę składników. Wymieszać na gładką masę. Ciasto powinno być dość gęste i spoiste. W razie potrzeby dodać jeszcze łyżkę lub dwie mąki i wymieszać.
Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto z obydwu stron.
Podawać ze śmietaną lub sosem czosnkowym.
Przepyszne!Robiłam dzisiaj na obiad, z tym, że polałam placki sosem salsa. Cytuję tatę "to jest lepsze niż placki węgierskie!" :)
OdpowiedzUsuńNie wierzę: Tato uwielbia węgierskie placki! :-)
OdpowiedzUsuń