Drożdżówki, od których łatwo się uzależnić: puszyste, maślane, nie za słodkie ciasto naszpikowane cynamonem i bakaliami, wszystko polane lukrem cytrynowym. No i jeszcze to odrywanie poszczególnych bułeczek od siebie ...mmmmm. Do porannej kawy, czy na drugie śniadanie wręcz idealne! Czy muszę pisać więcej?
Przepis znalazłam tu, ale nieco zmodyfikowałam.
Składniki (ok.20 szt)
ciasto- 200 ml mleka
- 30 g drożdży
- 40 g cukru
- 50 g masła roztopionego
- 1 jajko
- 500 g mąki
- szczypta soli
- 30 g masła roztopionego
- 2-3 łyżki cukru
- 2 łyżki cynamonu
- 150-200 g ulubionych bakalii (rodzynki, suszona żurawina, skórka pomarańczowa, orzechy itd.)
- 2-3 łyżki cukru pudru
- sok z cytryny
Wykonanie
w TM
Mleko, drożdże i cukier włożyć do naczynia miksującego, podgrzewać 2 min, temp. 37 st, obr. 2. Dodać resztę składników wg podanej kolejności, wyrabiać 2 min, Interwał. Ciasto przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (30-60 min). Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę obsypaną mąką lub stolnicę silikonową i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 50x25 cm. Prostokąt posmarować roztopionym masłem, obsypać cukrem, cynamonem i bakaliami. Zwinąć w roladę wzdłuż dłuższej krawędzi. Ostrym nożem kroić na plastry o grubości ok. 3 cm lub więcej, układać dość gęsto, przecięta stroną na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odczekać jeszcze 15-20 min, żeby bułeczki nabrały objętości, następnie piec ok. 20 min, w temp. 180 st. C.
W tym czasie przygotować lukier cytrynowy: do miseczki wsypać cukier puder, dodawać kroplami sok z cytryny cały czas mieszając. Sok dodawać do momentu uzyskania odpowiedniej gęstości lukru.
Upieczone bułeczki wyjąć z piekarnika i jeszcze ciepłe, w blaszce lukrować.
W tym czasie przygotować lukier cytrynowy: do miseczki wsypać cukier puder, dodawać kroplami sok z cytryny cały czas mieszając. Sok dodawać do momentu uzyskania odpowiedniej gęstości lukru.
Upieczone bułeczki wyjąć z piekarnika i jeszcze ciepłe, w blaszce lukrować.
bez TM
Mleko
podgrzać, żeby było lekko ciepłe, dodać drożdże i cukier. Poczekać ok. 5
min, żeby mikstura zaczęła bąbelkować. Dodać do reszty składników na
ciasto (najlepiej w dość dużej misce). Wyrobić elastyczne, miękkie
ciasto, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (30-60 min). Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę obsypaną mąką lub stolnicę silikonową i rozwałkować na prostokąt
o wymiarach ok. 50x25 cm. Prostokąt posmarować roztopionym masłem,
obsypać cukrem, cynamonem i bakaliami. Zwinąć w roladę wzdłuż dłuższej
krawędzi. Ostrym nożem kroić na plastry o grubości ok. 3 cm lub więcej,
układać dość gęsto, przecięta stroną na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia. Odczekać jeszcze 15-20 min, żeby bułeczki nabrały objętości,
następnie piec ok. 20 min, w temp. 180 st. C.
W tym czasie przygotować lukier cytrynowy: do miseczki wsypać cukier puder, dodawać kroplami sok z cytryny cały czas mieszając. Sok dodawać do momentu uzyskania odpowiedniej gęstości lukru.
Upieczone bułeczki wyjąć z piekarnika i jeszcze ciepłe, w blaszce lukrować.
W tym czasie przygotować lukier cytrynowy: do miseczki wsypać cukier puder, dodawać kroplami sok z cytryny cały czas mieszając. Sok dodawać do momentu uzyskania odpowiedniej gęstości lukru.
Upieczone bułeczki wyjąć z piekarnika i jeszcze ciepłe, w blaszce lukrować.
SMACZNEGO!
jak widać wyszły niezłe - trzeba będzie spróbować wykonać samemu :)
OdpowiedzUsuńco to znaczy z TM, bez TM?
OdpowiedzUsuńTM to termomix
UsuńPotwierdzam: TM to Thermomix :-)
Usuń