Najlepsze przepisy na czekoladowe wypieki zdecydowanie należą do Nigelli Lawson. Dziś na potwierdzenie przepis na jej Chocolate chips muffins.
Na górę muffinek polecam cynamonową, lekko słoną kruszonkę z tego przepisu.
Na górę muffinek polecam cynamonową, lekko słoną kruszonkę z tego przepisu.
Składniki "suche"
- 220 g (1 i 1/3 szklanki) mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżki (30 ml) dobrego kakao
- 100 g cukru pudru
- 100 g posiekanej czekolady (1 tabliczka) lub specjalnych drobinek czekoladowych
- 20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej (można pominąć)
Składniki "mokre"
- 1 duże jajko
- 230 ml mleka
- 6 łyżek (90 ml) oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wykonanie
W dość dużej misce wymieszać wszystkie "suche" składniki. W drugiej: "mokre" (jajko wystarczy roztrzepać widelcem, nie trzeba go ubijać). Wlać mokre do suchych i wymieszać razem, ale bardzo krótko, bo jak zapewnia Nigella: "lumpy batter makes the best muffins" (z grudkowatego ciasta wychodzą najlepsze muffiny).
Ciasto nakładać łyżeczką do formy na muffiny wyłożonej papilotkami, lub do foremek silikonowych. Piec ok. 20 min, w temp. 200 st. C.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz