środa, 26 czerwca 2013

Muffiny z borówkami i cynamonową kruszonką

Przepis Marthy Stewart z dedykacją dla Ani W. :-) która przepis znalazła i chciała żebym go "przetrawiła". Przepis ciekawy, bo łączy borówki z cynamonem i gałką muszkatołową: kompozycja, z którą jeszcze się nie spotkałam. Kruszonka też robiona inaczej niż jestem przyzwyczajona, bo z roztopionego masła i lekko słona. Przepyszna! Przepis musiałam nieco zmodyfikować, bo (1) kruszonki zostało mi więcej niż połowa i (2) cukru było zdecydowanie za dużo. Oto i przepis.





Składniki na ok. 18 szt.

Kruszonka:
  • 80 g (0,5 szkl.) mąki pszennej
  • 60 g (0,25 szkl.) jasnego brązowego cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 50 g roztopionego i ostudzonego masła
Posypka:
  • 1 łyżka cukru kryształu
  • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Ciasto:
  • 410 g (2,5 szkl.) mąki pszennej
  • 1 łyżka stołowa (15 ml) proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka (5 ml) soli
  • 80 g masła w temp. pokojowej
  • 160 g (0,75 szkl.) cukru
  • 1 jajko i 2 żółtka
  • 1 łyżeczka (5 ml) ekstraktu waniliowego
  • 240 ml mleka
  • 480 ml borówek





Wykonanie

Przygotować kruszonkę. W misce wymieszać mąkę, sól, cynamon i brązowy cukier. Dolać roztopione masło, mieszać łyżką do uzyskania pożądanych grudek. 
Rozgrzać piekarnik do 190 st. C, formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
Przygotować ciasto. Do miski przesiać mąkę, sól i proszek do pieczenia. Mikserem na średnich obrotach ubić masło z cukrem. Dodawać ostrożnie jajko, żółtka i ekstrakt waniliowy. Zmniejszyć obroty do niskich i dodawać naprzemiennie mąkę i mleko do ciasta, zaczynając i kończąc na mące. Ręcznie przy pomocy łyżki wmieszać borówki.
Ciasto nałożyć do foremek. Część obficie posypać kruszonką, część cukrem z gałką.
Piec ok. 30 minut do uzyskania złotego koloru, obracając formę w połowie pieczenia. Przed wyjęciem z formy odczekać ok. 15 min.
Doskonale smakują ciepłe.

 
SMACZNEGO!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz