Przepis Marthy Stewart z dedykacją dla Ani W. :-) która przepis znalazła i chciała żebym go "przetrawiła". Przepis ciekawy, bo łączy borówki z cynamonem i gałką muszkatołową: kompozycja, z którą jeszcze się nie spotkałam. Kruszonka też robiona inaczej niż jestem przyzwyczajona, bo z roztopionego masła i lekko słona. Przepyszna! Przepis musiałam nieco zmodyfikować, bo (1) kruszonki zostało mi więcej niż połowa i (2) cukru było zdecydowanie za dużo. Oto i przepis.
Składniki na ok. 18 szt.
Kruszonka:
- 80 g (0,5 szkl.) mąki pszennej
- 60 g (0,25 szkl.) jasnego brązowego cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 50 g roztopionego i ostudzonego masła
- 1 łyżka cukru kryształu
- 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 410 g (2,5 szkl.) mąki pszennej
- 1 łyżka stołowa (15 ml) proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka (5 ml) soli
- 80 g masła w temp. pokojowej
- 160 g (0,75 szkl.) cukru
- 1 jajko i 2 żółtka
- 1 łyżeczka (5 ml) ekstraktu waniliowego
- 240 ml mleka
- 480 ml borówek
Wykonanie
Przygotować kruszonkę. W misce wymieszać mąkę, sól, cynamon i brązowy cukier. Dolać roztopione masło, mieszać łyżką do uzyskania pożądanych grudek.
Rozgrzać piekarnik do 190 st. C, formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
Przygotować ciasto. Do miski przesiać mąkę, sól i proszek do pieczenia. Mikserem na średnich obrotach ubić masło z cukrem. Dodawać ostrożnie jajko, żółtka i ekstrakt waniliowy. Zmniejszyć obroty do niskich i dodawać naprzemiennie mąkę i mleko do ciasta, zaczynając i kończąc na mące. Ręcznie przy pomocy łyżki wmieszać borówki.
Ciasto nałożyć do foremek. Część obficie posypać kruszonką, część cukrem z gałką.
Piec ok. 30 minut do uzyskania złotego koloru, obracając formę w połowie pieczenia. Przed wyjęciem z formy odczekać ok. 15 min.
Doskonale smakują ciepłe.SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz