poniedziałek, 19 sierpnia 2013

O kaszach słów kilka

Przez wieki różnego rodzaju kasze były podstawą polskiej kuchni. Dziś jest to prawie egzotyka na talerzu. Królują ziemniaki. Małymi kroczkami "wymieniam" ziemniaki na kasze w swojej kuchni. Po pierwsze dlatego, że kasze są "nasze". Po drugie są źródłem energii bogatym też w witaminy, mikroelementy i błonnik. Po trzecie: kasze mają niski indeks glikemiczny (ok. 35-45) podczas gdy puree ziemniaczane mają wysoki: 80.

Czym jest kasza? Niczym innym jak ziarnem zbóż pozbawionym twardej łupiny. Ziarno może być w całości lub lekko rozdrobnione.

W woreczkach czy sypkie? Najlepiej kupować kasze sypkie, tzn. nie w woreczkach. Dlaczego? Kasze sypkie gotuje się w odpowiedniej ilości wody (i odrobiną tłuszczu, żeby zachować witaminy rozpuszczalne w tłuszczach) do jej całkowitego wchłonięcia i tym sposobem nie wylewamy do odpływu witamin, nie jemy też "wyciągu z plastikowego woreczka". A poza tym dlatego, że kasze bez woreczków są nawet kilka razy tańsze.

Jak gotować? Kaszę przed gotowaniem dobrze jest namoczyć na chwilę, albo chociaż przepłukać wodą. Następnie zalewa się odpowiednią ilością wody, soli, dodaje niedużą ilość tłuszczu (np. masła albo dobrego oleju) i gotuje pod przykryciem na wolnym ogniu do wchłonięcia całej wody. Zwykle po zdjęciu z ognia zostawia się ją jeszcze na chwilę pod przykryciem. Przy takim gotowaniu zdecydowanie przydadzą się miarki kuchenne.

A teraz konkrety: ile kaszy potrzeba na 1 osobę, i jaką ilością wody ją zalać.

Kasza jęczmienna (wiejska, mazurska, perłowa)
porcja do obiadu na 1 osobę: 50 ml
1 część kaszy : 2 części wody

Kasza jęczmienna (pęczak)
porcja do obiadu na 1 osobę: 50 ml
1 część kaszy : 1,5 części wody

Kasza gryczana (prażona, krakowska)
porcja do obiadu na 1 osobę: 50 ml
1 część kaszy : 2 części wody

Płatki owsiane (zwykłe, nie błyskawiczne)
porcja śniadaniowa na 1 osobę: 100 ml
1 część kaszy : 2 części wody

Kasza kukurydziana - płynna
porcja śniadaniowa na 1 osobę: 30 ml (2 łyżki)

30 ml kaszy : 200 ml wody

Kasza kukurydziana - gęsta
porcja śniadaniowa na 1 osobę: 60 ml (4 łyżki)

60 ml kaszy : 100 ml wody

Ryż biały
porcja do obiadu na 1 osobę: 50 ml
1 część kaszy : 2 części wody

Ryż brązowy
porcja do obiadu na 1 osobę: 50 ml
1 część kaszy : 1,5 części wody
  Kasza jaglana
porcja śniadaniowa na 1 osobę: 100 ml
1 część kaszy : 2 części wody
WAŻNE: kaszy jaglanej nie miesza się podczas gotowania!

Kasza quinoa

porcja śniadaniowa na 1 osobę: 100 ml
1 część kaszy : 1,5 części wody

Bulgur 
przepis tutaj

2 komentarze:

  1. Mam pytanie odnośnie płynnej kaszy kukurydzianej. Chciałabym ją ugotować dla córki na wodzie. Rozumiem że na 200 ml wody dodaje 2 łyżki kaszy. A jaki jest czas gotowania? Zeby jednak pozostała płynna..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czas gotowania jest podany przeważnie na opakowaniu, bo kasze kukurydziane są różnej grubości i stąd różnice. Po kilku razach dochodzi się do wprawy i taką kaszę gotuje się już "na oko". Mój Syn uwielbia kaszę kukurydzianą (ma teraz 9 mies.), ale woli ją na gęsto. Planuję umieścić na blogu przepisy dla dzieci, więc zapraszam po więcej już wkrótce :-)
      Pozdrawiam!

      Usuń