sobota, 10 sierpnia 2013

Maślane ciasteczka z Earl Greyem

Zwykle "ciasteczka z herbatą" oznacza, że ciasteczka są na talerzyku a herbata w filiżance. Nie tym razem :-) Tym razem herbata będzie w ciasteczkach, i to nie taka zaparzona ale liście herbaty. Warto spróbować, bo są pyszne i łatwe w przygotowaniu. Można przygotować surowe ciasto i przechowywać je w lodówce, a kiedy przyjdą goście upiec: zajmie to 12 minut.

Przepis pochodzi z programu " 5 ingridients fix".





Składniki

  • 300 g (1 i 3/4 szkl.) mąki pszennej
  • 2 łyżki (30 ml) liściastej herbaty Earl Gray dobrej jakości
  • 80 g (0,5 szkl.) cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki (2,5 ml) soli
  • 1 łyżeczka (5 ml) esencji waniliowej
  • 250 g masła w temp. pokojowej
 

Wykonanie

w TM
W naczyniu miksującym wymieszać mąkę, herbatę i sól: 5 s., obr. 5. Dodać cukier, wanilię i masło, wyrobić ciasto na obr. 4 (do momentu aż ciasto się połączy). Ciasto wyłożyć na folię spożywczą (taką przezroczystą, nie aluminiową), zawinąć wzdłuż dłuższego boku. Uformować wałek grubości ok. 6-7 cm. Zakręcić wolne końce folii. Tak przygotowane ciasto umieścić w lodówce na co najmniej 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 190 st. C. Ciasto wyjąć z lodówki i pociąć na plastry o grubości ok. 5-6 mm (powinno ich być ok. 24). Najłatwiej przeciąć długi wałek na 4 równe części, a następnie każdą z nich na 6 plastrów. Umieścić w 5 cm odstępach na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
Piec ok. 12 minut, do momentu, gdy brzegi zaczną brązowieć. Wyjąć blachę z piekarnika, odczekać ok. 5 minut i przełożyć ciastka na kratkę do ostudzenia.


bez TM
Wymieszać razem mąkę, herbatę i sól tak, żeby herbata była równomiernie rozmieszczona w mące. Dodać cukier, wanilię, masło i wyrobić ciasto ręką na gładką masę. Ciasto wyłożyć na folię spożywczą (taką przezroczystą, nie aluminiową), zawinąć wzdłuż dłuższego boku. Uformować wałek grubości ok. 6-7 cm. Zakręcić wolne końce folii. Tak przygotowane ciasto umieścić w lodówce na co najmniej 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 190 st. C. Ciasto wyjąć z lodówki i pociąć na plastry o grubości ok. 5-6 mm (powinno ich być ok. 24). Najłatwiej przeciąć długi wałek na 4 równe części, a następnie każdą z nich na 6 plastrów. Umieścić w 5 cm odstępach na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
Piec ok. 12 minut, do momentu, gdy brzegi zaczną brązowieć. Wyjąć blachę z piekarnika, odczekać ok. 5 minut i przełożyć ciastka na kratkę do ostudzenia.


SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz