środa, 28 sierpnia 2013

Chelsea buns - drożdżówki z cynamonem naszpikowane bakaliami

Drożdżówki, od których łatwo się uzależnić: puszyste, maślane, nie za słodkie ciasto naszpikowane cynamonem i bakaliami, wszystko polane lukrem cytrynowym. No i jeszcze to odrywanie poszczególnych bułeczek od siebie ...mmmmm. Do porannej kawy, czy na drugie śniadanie wręcz idealne! Czy muszę pisać więcej?


Przepis znalazłam tu, ale nieco zmodyfikowałam.






Składniki (ok.20 szt)

ciasto
  • 200 ml mleka
  • 30 g drożdży
  • 40 g cukru
  • 50 g masła roztopionego
  • 1 jajko
  • 500 g mąki
  • szczypta soli
nadzienie
  • 30 g masła roztopionego
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 łyżki cynamonu
  • 150-200 g ulubionych bakalii (rodzynki, suszona żurawina, skórka pomarańczowa, orzechy itd.)
lukier cytrynowy
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • sok z cytryny

Wykonanie

w TM
Mleko, drożdże i cukier włożyć do naczynia miksującego, podgrzewać 2 min, temp. 37 st, obr. 2. Dodać resztę składników wg podanej kolejności, wyrabiać 2 min, Interwał. Ciasto przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (30-60 min). Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę obsypaną mąką lub stolnicę silikonową i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 50x25 cm. Prostokąt posmarować roztopionym masłem, obsypać cukrem, cynamonem i bakaliami. Zwinąć w roladę wzdłuż dłuższej krawędzi. Ostrym nożem kroić na plastry o grubości ok. 3 cm lub więcej, układać dość gęsto, przecięta stroną na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odczekać jeszcze 15-20 min, żeby bułeczki nabrały objętości, następnie piec ok. 20 min, w temp. 180 st. C.
W tym czasie przygotować lukier cytrynowy: do miseczki wsypać cukier puder, dodawać kroplami sok z cytryny cały czas mieszając. Sok dodawać do momentu uzyskania odpowiedniej gęstości lukru.
Upieczone bułeczki wyjąć z piekarnika i jeszcze ciepłe, w blaszce lukrować.


bez TM
Mleko podgrzać, żeby było lekko ciepłe, dodać drożdże i cukier. Poczekać ok. 5 min, żeby mikstura zaczęła bąbelkować. Dodać do reszty składników na ciasto (najlepiej w dość dużej misce). Wyrobić elastyczne, miękkie ciasto, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (30-60 min). Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę obsypaną mąką lub stolnicę silikonową i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 50x25 cm. Prostokąt posmarować roztopionym masłem, obsypać cukrem, cynamonem i bakaliami. Zwinąć w roladę wzdłuż dłuższej krawędzi. Ostrym nożem kroić na plastry o grubości ok. 3 cm lub więcej, układać dość gęsto, przecięta stroną na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odczekać jeszcze 15-20 min, żeby bułeczki nabrały objętości, następnie piec ok. 20 min, w temp. 180 st. C.
W tym czasie przygotować lukier cytrynowy: do miseczki wsypać cukier puder, dodawać kroplami sok z cytryny cały czas mieszając. Sok dodawać do momentu uzyskania odpowiedniej gęstości lukru.
Upieczone bułeczki wyjąć z piekarnika i jeszcze ciepłe, w blaszce lukrować.



SMACZNEGO!







4 komentarze: