Jedną z wielu rzeczy, dla których uwielbiam Thermomix to łatwość wyrabiana ciasta drożdżowego.
W lecie bardzo lubię piec drożdżowe: robi się je szybko i łatwo, chyba każdemu smakuje, można spakować na grilla lub do samochodu, nie zdarzyło mi się, żeby nie wyszło. Zmieniam tylko owoce, świetnie smakuje z truskawkami i\lub rabarbarem, malinami, borówkami, porzeczkami czy węgierkami.
Malin, borówek i porzeczek nie trzeba specjalnie przygotowywać: wystarczy je wysypać na ciasto. Większe truskawki należy przykroić na 2 lub więcej części. Rabarbar należy pociąć na 2 cm kawałki, można go wcześniej obrać, ale nie jest to konieczne: kwestia gustu. Węgierki należy poprzecinać na pół, oczywiście usunąć pestki, a połówki układać jedna koło drugiej skórką do dołu.
Do drożdżowego niestety nie nadają się owoce mrożone, więc w zimie zamiast owoców pod kruszonkę można dać ulubiony dżem lub konfiturę.
Proporcję podaję na zwykłą blachę do pieczenia. Na dużą porcję, czyli blachę "piekarnikową" trzeba zrobić ciasto z 1,5 porcji.
Przepis z małymi modyfikacjami pochodzi z książki "Radość gotowania".
W lecie bardzo lubię piec drożdżowe: robi się je szybko i łatwo, chyba każdemu smakuje, można spakować na grilla lub do samochodu, nie zdarzyło mi się, żeby nie wyszło. Zmieniam tylko owoce, świetnie smakuje z truskawkami i\lub rabarbarem, malinami, borówkami, porzeczkami czy węgierkami.
Malin, borówek i porzeczek nie trzeba specjalnie przygotowywać: wystarczy je wysypać na ciasto. Większe truskawki należy przykroić na 2 lub więcej części. Rabarbar należy pociąć na 2 cm kawałki, można go wcześniej obrać, ale nie jest to konieczne: kwestia gustu. Węgierki należy poprzecinać na pół, oczywiście usunąć pestki, a połówki układać jedna koło drugiej skórką do dołu.
Do drożdżowego niestety nie nadają się owoce mrożone, więc w zimie zamiast owoców pod kruszonkę można dać ulubiony dżem lub konfiturę.
Proporcję podaję na zwykłą blachę do pieczenia. Na dużą porcję, czyli blachę "piekarnikową" trzeba zrobić ciasto z 1,5 porcji.
Przepis z małymi modyfikacjami pochodzi z książki "Radość gotowania".
Składniki ciasto
- 220 g mleka (1 szkl.)
- 40 g drożdży
- 100 g drożdży
- 500 g mąki
- 80 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki soli
- owoce (max. 350 g) lub dżem/konfitura
Składniki kruszonka
- 50 g masła w temp. pokojowej
- 50 g cukru kryształu
- 50 g mąki pszennej + dodatkowe 20-70 g
Wykonanie
Do naczynia miksującego TM wlać mleko, dodać drożdże i cukier, wymieszać 2 min 30 s, 37 st C, obr. 2. Dodać resztę składników wg podanej kolejności (oprócz owoców), wyrabiać 2 min, Interwał. Jeśli ciasto będzie zbyt klejące dodać jeszcze 2 łyżki mąki i wyrabiać 1 min, Interwał. Ciasto wyjąć, przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości (ok. 30 min). Wyrośnięte ciasto rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, obłożyć owocami.
Przygotować kruszonkę: w miseczce wymieszać po 50 g masła, mąki i cukru, wyrabiać między palcami. Następnie dodawać po łyżce mąki, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji, tj. do momentu, kiedy ciasto będzie rozsypywać się na grudki. Kruszonką obficie posypać owoce.
Piec 30 min w temp. 150 st. C a następnie 20 min w 180 st. C.
SMACZNEGO!
Przygotować kruszonkę: w miseczce wymieszać po 50 g masła, mąki i cukru, wyrabiać między palcami. Następnie dodawać po łyżce mąki, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji, tj. do momentu, kiedy ciasto będzie rozsypywać się na grudki. Kruszonką obficie posypać owoce.
Piec 30 min w temp. 150 st. C a następnie 20 min w 180 st. C.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz