Czekałam na nie już od końca zimy. Najpierw pojawiły się ogórki gruntowe, ale nie było jeszcze odpowiedniego kopru: takiego z kwiatostanami. Więc dalej musiałam czekać... Do dziś jest za nami już kilka zjedzonych słojów ;-)
Mój ulubiony przepis na małosolne jest bardzo prosty, wręcz minimalistyczny. Ale czy mniej nie znaczy więcej?
Składniki (2l słój)
- ok. 1,5 kg małych ogórków gruntowych
- koper do kiszenia
- 5-8 ząbków czosnku
- 1-1,5 l wody
- sól
Wykonanie
Ogórki dokładnie umyć, oczyścić z pozostałości kwiatów. Ząbki czosnku obrać ze skórki, poprzekrawać na mniejsze części. Koper poprzecinać na krótsze kawałki.
W czystym słoiku układać warstwy: kilka ząbków czosnku, kawałki kopru, ogórki poustawiane na sztorc, czosnek, koper, ogórki...
W osobnym naczyniu wymieszać sól z gorącą, przegotowaną wodą w stosunku 1 l wody i 2 płaskie łyżki (30 ml) soli kuchennej.
Mój 2 litrowy słój mieści ok. 1,5 kg ogórków (zależy od ich wielkości: mniejsze można ciaśniej upchać), które zalewam 1 litrem solanki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz