poniedziałek, 29 października 2012

Puchatki, czyli racuchy z kurczaka

Piersi z kurczaka w innym wydaniu: puchate "racuszki" z kurczakiem proste w przygotowaniu. Najlepiej smakują zaraz po usmażeniu, ale na drugi dzień po odgrzaniu też są niczego sobie. Jeżeli puchatki mają być na dwa dni, to nie daję czerwonej cebuli tylko zwykłą żółtą, bo czerwona odbarwia racuszki i wyglądają mało zachęcająco. Jeśli mają być zjedzone tego samego dnia to polecam jak najbardziej czerwoną: ma łagodniejszy smak.

 

Składniki

  • 500 g piersi z kurczaka (2 średnie piersi)
  • 2 duże cebule czerwone lub 1 zwykła
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz
  • vegeta (najlepiej przygotowana samodzielnie)
  • szczypiorek (opcjonalnie)

 

Wykonanie


Piersi z kurczaka pokroić w drobną kostkę. Dodać pokrojoną w średnio grubą kostkę cebulę, szczypiorek i żółtka (białka zachować). Doprawić i odstawić na pół godziny do lodówki.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Dodać do kurczaka i delikatnie wymieszać. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną - wymieszać.
Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Gotowa puchatki odsączać z nadmiaru tłuszczu kładąc je na ręczniku papierowym.

SMACZNEGO!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz