poniedziałek, 15 października 2012

Ciasto mocno czekoladowe

Ciasto jest na prawdę mocno czekoladowe: dużo kakao i prawie 2 tabliczki czekolady w małym bochenku. Wbrew pozorom ciasto nie jest ciężkie, mimo że jest wilgotne w środku. To ciasto i małe chleby piekę zawsze w keksówce z Ikei: bardzo ładnie wypieka się spód i boki.
Dość gadania: czas na przepis (przepis Nigelli Lawson znaleziony na blogu nieco zmieniony)!





Składniki

Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 g kakao
  • 275 g cukru
  • 180 g masła
  • 2 jajka
  • aromat waniliowy lub śmietankowy
  • 80 ml kwaśnej śmietany
  • 125 ml wrzątku
  • 175 g czekolady gorzkiej lub mlecznej, posiekanej

Syrop:
  • 1 łyżeczka kakao
  • 125 ml wody
  • 100 g cukru


 

Wykonanie


Wszystkie składniki na ciasto oprócz wrzątku czekolady zmiksować na gładką masę (w TM: 30 s, obr. 4). Dalej miksując wlewać delikatnie wrzątek. Dodać czekoladę i wymieszać.

Ciasto przelać do keksówki wyłożonej folią aluminiową (po upieczeniu nie będzie problemów z wyjęciem). Piec w temperaturze 175 st C około 1 godziny. Przed wyjęciem z piekarnika warto sprawdzić wykałaczką czy ciasto nie jest w środku surowe.

Po wyciągnięcu ciasta z piekarnika wyjąć je z blachy, ale zostawić folię. Przygotować sos: wszystkie składniki gotować do momentu aż sos stanie się gęstszy, lepki, lekko skarmelizowany. Ciepłe ciasto polać sosem, poczekać aż wsiąknie.

SMACZNEGO!



1 komentarz:

  1. Zrobiłam. Nie byłabym sobą gdybym nie nawrzucała czegoś do środka, tym razem znów padło na mój ulubiony owoc (gruszka) - no i odlot ! <3 Ciasto sycące, a po 1 kawałku w głowie pojawia się wielkie "stop", natomiast problem pojawia się w momencie, gdy nie można przestać, bo jest tak pysznie :D

    OdpowiedzUsuń