środa, 4 września 2013

Cukinia faszerowana mięsem

Taka cukinia wypełniona dobrze przyprawionym mięsem posmakuje nawet "cukiniowym sceptykom". Wbrew pozorom taka cukinia jest bardzo sycąca: wystarczyło nam po połowie cukinii :-)




Składniki

  • 2 średnie cukinie
  • 400 g mięsa mielonego
  • 0,5 cebuli czerwonej lub zwykłej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • świeża, posiekana bazylia
  • sól, pieprz, słodka papryka, sproszkowane chilli, kminek mielony
  • starta mozzarella (100-150 g)



Wykonanie

Cukinie umyć, odciąć koniec z ogonkiem, przeciąć wzdłuż na pół. Małą łyżeczką usunąć gniazda nasienne.
Cebulę posiekać w drobną kostkę, zeszklić na patelni na rozgrzanej oliwie. Dodać zmiażdżony czosnek, chwilkę przesmażyć. Dodać mięso mielone. Usmażyć. Jeśli mięso podeszło sokiem: smażyć dalej, aż odparuje. Zdjąć patelnię z ognia. Doprawić mięso solą, pieprzem, papryką, chilli, kminkiem i świeżą bazylią. Dobrze wymieszać.
"Łódki" z cukinii ułożyć na blaszce (można wyłożyć papierem), napełnić mięsem i posypać startym serem.
Zapiekać w nagrzanym do 170 st. C piekarniku, aż ser się roztopi a cukinie zmiękną (ok. 25-30 min.). 

SMACZNEGO!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz