poniedziałek, 23 września 2013

Bułki do hamburgerów

Świetne bułki do hamburgerów. Przepis znalazłam tu, i od razu wiedziałam, że będą dobre: miód, nie za dużo drożdży. Dość szybko stygną, więc możne je upiec nawet w ten sam dzień, przed przygotowywaniem domowych hamburgerów.





Składniki

  • 300 ml mleka
  • 10 g świeżych drożdży
  • 30 g (2 łyżki) cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 50 g miękkiego masła
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • mleko do posmarowania (można pominąć)
  • sezam do posypania (można pominąć)

Wykonanie


w Thermomixie
Do naczynia miksującego włożyć drożdże, mleko, masło i cukier, podgrzewać 2 min, temp. 37, obr. 2. Dodać przesianą mąkę i sól, wyrabiać 2 min, obr. Interwał. Ciasto przełożyć do miski lub na stolnicę/matę, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (podwojenia objętości) na ok. 60 min. W trakcie wyrastania ciasto dwa razy poskładać jak list. 
Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części (ok. 90 g każda). Uformować bułki: okrągłe i jak najbardziej płaskie (żeby hamburgera można było swobodnie ugryźć), ułożyć na blasze wyłożonej papierem. Jeszcze raz przykryć ściereczką na 20-30 min, żeby lekko się napuszyły. Następnie można posmarować mlekiem i posypać sezamem. Piec 20-25 minut w temp. 180 st. C.

bez Thermomixa
Ciepłe, ale nie gorące mleko wymieszać z drożdżami, cukrem i miodem. Do dużej miski przesiać mąkę, wymieszać z solą, wlać mleko z drożdżami dodać miękkie masło i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (podwojenia objętości) na ok. 60 min. W trakcie wyrastania ciasto dwa razy wyciągnąć i poskładać jak list. 
Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części (ok. 90 g każda). Uformować bułki: okrągłe i jak najbardziej płaskie (żeby hamburgera można było swobodnie ugryźć), ułożyć na blasze wyłożonej papierem. Jeszcze raz przykryć ściereczką na 20-30 min, żeby lekko się napuszyły. Następnie można posmarować mlekiem i posypać sezamem. Piec 20-25 minut w temp. 180 st. C.

SMACZNEGO!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz