Kuchenne sztuczki, czyli co zrobić żeby...

...nie psuł się otwarty koncentrat pomidorowy?

Wlać do słoiczka olej (lub oliwę), żeby przykrył koncentrat kilkumilimetrową warstwą.



...ugotowany makaron był mniej kaloryczny?

Trzeba ugotować go al'dente, czyli na półtwardo.



...ugotowany makaron się nie sklejał?

Makaron po ugotowaniu trzeba przepłukać zimną wodą, dobrze odcedzić i wymieszać z odrobiną oleju lub oliwy z oliwek.



...uratować zwarzoną masę?

Zwarzoną masę należy lekko podgrzać cały czas mieszając.


...uratować przesoloną zupę lub sos?

Należy dodać surowego, obranego ziemniaka i chwilę pogotować.


...pęknięte jajko nie wylało się w czasie gotowania?

Do wody, w której gotuje się jajko należy dodać ocet. 


...piana z białek ładnie się ubiła?

Do białek przed ubijaniem należy dodać szczyptę soli kuchennej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz