czwartek, 19 lutego 2015

Ciasteczka owsiane z rodzynkami

Ostatnio Marta z SING YOUR DESIGN przyniosła nam te ciasteczka. Są tak pyszne, że łatwo przestać liczyć ile się już ich zjadło. Do zdjęć przetrwało tylko 4 sztuki, co jest chyba najlepszą ich reklamą :-)
Ilość cukru w przepisie mnie powaliła, więc dałam każdego po 100 g. 
Przed pieczeniem zawsze namaczam rodzynki, żeby w piekarniku się nie spaliły. Czasem namaczam je na noc, żeby przed pieczeniem nie czekać na nie. Warto nie pomijać tego punktu przepisu.



 Składniki

  • 270 g miękkiego masła
  • 160 g białego cukru
  • 160 g brązowego, jasnego, suchego cukru
  • 2 jajka
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 380 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 110 g płatków owsianych
  • 220 g rodzynek


Wykonanie

Rodzynki opłukać i zalać ciepłą wodą, żeby napęczniały.
Do misy miksera (naczynia Thermomixa z założonym motylkiem, lub dowolnego innego urządzenia) włożyć miękkie masło i cukry, ubijać do momentu aż będzie jasne i puszyste (w TM obroty 3, kilka minut). Następnie pojedynczo dodawać jajka i ubijać. W międzyczasie zgarniać ze ścianek niewymieszaną masę. Zwolnić obroty i dodać ekstrakt waniliowy.
W osobnej misce wymieszać mąkę, sól, sodę, cynamon i płatki owsiane. Dodać do masy maślano-jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką.
Rodzynki odsączyć na sitku, po czym wysypać na rozłożony ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru wody. Dodać rodzynki do ciasta i wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 170 st. Ciasto nakładać łyżeczką na blachy (potrzebowałam 4 blach) wyłożone papierem. Silikonową łopatką/szpatułką delikatnie zwilżoną zimną wodą spłaszczyć nałożone porcje ciasta. Nie trzeba zachowywać szczególnie dużych odstępów, bo ciastka nie rozlewają się bardzo w trakcie pieczenia.
Piec ok. 12 minut lub do momentu , kiedy ciasteczka będą brązowozłote. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić trochę i przełożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia.

SMACZNEGO!




1 komentarz: