czwartek, 19 lutego 2015

Banana pancakes - najprostsze placuszki bananowe

Zawsze jak smażę te placuszki dla Syna nie mogę pozbyć się z głowy piosenki Jacka Johnsona:

Placuszki są bardzo miękkie i delikatne. Przygotowanie ciasta zajmuje sekundy, bo przepis jest tak prosty, że chyba prostszy być już nie może. Zasadniczo wystarczą dwa składniki: jajka i bardzo dojrzałe banany. Można dodać szczyptę proszku do pieczenia i cynamonu. A jak jajko było duże, albo banany małe, to dodaję jeszcze trochę mąki kukurydzianej. Z podanych składników wychodzi ok. 8-10 niedużych placuszków. Akurat na śniadanie dla Roczniaka i Mamy :-)

Składniki

  • 1 jajko
  • 2 banany, bardzo dojrzałe
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu
  • trochę mąki kukurydzianej (niekoniecznie)

Wykonanie

Rozgrzać tłuszcz na patelni. W tym czasie w misce roztrzepać jajko, dodać obrane banany i rozgnieść je widelcem, tak, żeby były widoczne kawałki. Dodać proszek do pieczenia i cynamon, wymieszać. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodać trochę mąki kukurydzianej i wymieszać. Ciasto powinno być konsystencji śmietany.
Nakładać porcje ciasta łyżką na rozgrzaną patelnię, smażyć z obu stron na złoto.


SMACZNEGO!


1 komentarz:

  1. Są wprost idealne ! Na śniadanie, deser i na ciążową zachciankę szczególnie :-) Nie przypuszczałam, że można z jajka i banana wyczarować takie cuda w 5 minut - POLECAM ! :-)

    OdpowiedzUsuń