Popisowe danie mojego Męża. Kto próbował ten wiem, że bardzo smaczne. Jedynym problemem w przyrządzeniu köfte może być zakup baraniny. My kupujemy mrożoną jak jesteśmy w Lesku.
Do köfte zwykle przyrządzamy kaszę bulgur i świeże warzywa z jogurtem greckim.
Przepis zawdzięczamy Hydyrowi.
Rozgrzać olej na patelni, formować podłużne, nieduże kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron tak, jak "nasze" mielone. Usmażone kotlety warto odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
SMACZNEGO!
Przepis zawdzięczamy Hydyrowi.
Składniki
- 0,5 kg mielonej baraniny
- 1 bułka namoczona w mleku i odsączona
- sok z 0,5 cytryny
- 1 jajko
- duży pęczek pietruszki, posiekany
- 5-6 gałązek mięty (same liście), posiekane
- 1 duża cebula, posiekana
- 3 ząbki czosnku, wyciśnięte
- sól, pieprz do smaku
- bułka tarta do obtaczania
Wykonanie
Do mięsa dodać wszystkie składniki (oprócz bułki tartej) i dokładnie wymieszać. Miskę szczelnie przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.Rozgrzać olej na patelni, formować podłużne, nieduże kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron tak, jak "nasze" mielone. Usmażone kotlety warto odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz