wtorek, 6 sierpnia 2013

Köfte - tureckie mielone z baraniny

Popisowe danie mojego Męża. Kto próbował ten wiem, że bardzo smaczne. Jedynym problemem w przyrządzeniu köfte może być zakup baraniny. My kupujemy mrożoną jak jesteśmy w Lesku.
Do köfte zwykle przyrządzamy kaszę bulgur i świeże warzywa z jogurtem greckim.
Przepis zawdzięczamy Hydyrowi. 




Składniki

  • 0,5 kg mielonej baraniny
  • 1 bułka namoczona w mleku i odsączona
  • sok z 0,5 cytryny
  • 1 jajko
  • duży pęczek pietruszki, posiekany
  • 5-6 gałązek mięty (same liście), posiekane
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 3 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • sól, pieprz do smaku
  • bułka tarta do obtaczania


Wykonanie 

Do mięsa dodać wszystkie składniki (oprócz bułki tartej) i dokładnie wymieszać. Miskę szczelnie przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
Rozgrzać olej na patelni, formować podłużne, nieduże kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron tak, jak "nasze" mielone. Usmażone kotlety warto odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.


SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz