środa, 21 sierpnia 2013

Cynamonowy wieniec drożdżowy

Wieniec jest tak na prawdę efektowniejszą wersją cynamonek. Warto poświęcić chwilę na wałkowanie i zwijanie, bo efekt końcowy cieszy oko. I podniebienie :-)

Przepis pochodzi z tej strony.


Składniki 

ciasto
  • 130 g (0,5 szkl.) mleka
  • 35 g drożdży
  • 1 łyżka cukru 
  • 320 g mąki pszennej (2 szkl.)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 30 g masła w temp. pokojowej
  • 1 żółtko
nadzienie
  • 60 g miękkiego masła
  • 4 łyżki cukru
  • 3-4 łyżeczki cynamonu
  • rodzynki (można pominąć)
lukier cytrynowy
  • kilka łyżek cukru pudru
  • sok z cytryny

Wykonanie


w TM
Mleko, drożdże i cukier podgrzewać w naczyniu 2 min 30 s, temp. 37 st. C, obr. 2. Dodać resztę składników wg podanej kolejności. Wyrobić ciasto: 2 min, Interwał. Ciasto wyjąć, przełożyć do miski i przykryć czystą ściereczką. Po podwojeniu objętości ciasto wyłożyć na stolnicę obsypaną mąką lub stolnicę silikonową i rozwałkować na prostokąt na grubość ok. 1 cm lub mniej. Prostokąt posmarować masłem (w temperaturze pokojowej lub roztopione) zostawiając 1/3 na górę, posypać cynamonem i cukrem (ewentualnie rodzynkami). Wzdłuż dłuższego boku zwinąć ciasto w roladę. Roladę przełożyć na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia (później ciężko jest przenieść wieniec na blachę). Ostrym nożem przeciąć roladę wzdłuż (najlepiej nie docinać jednego końca), skręcić połówki w warkocz. Nadać kształt wieńca. Pozostałe masło rozsmarować po górze wieńca i posypać cynamonem z cukrem.
Piec ok. 30-35 min (do złotego koloru) w 200 st. C, po 5-10 min. zmniejszyć temperaturę do 180 st. C. W tym czasie przygotować lukier: do miseczki nasypać 3-4 łyżki cukru pudru i dodawać po odrobinie sok z cytryny cały czas mieszając. Dodawać sok do momentu uzyskania pożądanej gęstości lukru.
Gotowe ciasto wyjąc z piekarnika i położyć na kratce do przestudzenia. Po kilkunastu minutach można śmiało lukrować.
 

bez TM


Mleko podgrzać, żeby było lekko ciepłe, dodać drożdże i cukier. Poczekać ok. 5 min, żeby mikstura zaczęła bąbelkować. Dodać do reszty składników na ciasto (najlepiej w dość dużej misce). Wyrobić elastyczne, miękkie ciasto. Ciasto przykryć czystą ściereczką. Po podwojeniu objętości ciasto wyłożyć na stolnicę obsypaną mąką lub stolnicę silikonową i rozwałkować na prostokąt na grubość ok. 1 cm lub mniej. Prostokąt posmarować masłem (w temperaturze pokojowej lub roztopione) zostawiając 1/3 na górę, posypać cynamonem i cukrem (ewentualnie rodzynkami). Wzdłuż dłuższego boku zwinąć ciasto w roladę. Roladę przełożyć na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia (później ciężko jest przenieść wieniec na blachę). Ostrym nożem przeciąć roladę wzdłuż (najlepiej nie docinać jednego końca), skręcić połówki w warkocz. Nadać kształt wieńca. Pozostałe masło rozsmarować po górze wieńca i posypać cynamonem z cukrem.
Piec ok. 30-35 min (do złotego koloru) w 200 st. C, po 5-10 min. zmniejszyć temperaturę do 180 st. C. W tym czasie przygotować lukier: do miseczki nasypać 3-4 łyżki cukru pudru i dodawać po odrobinie sok z cytryny cały czas mieszając. Dodawać sok do momentu uzyskania pożądanej gęstości lukru.
Gotowe ciasto wyjąc z piekarnika i położyć na kratce do przestudzenia. Po kilkunastu minutach można śmiało lukrować.


SMACZNEGO!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz