Wieniec jest tak na prawdę efektowniejszą wersją cynamonek. Warto poświęcić chwilę na wałkowanie i zwijanie, bo efekt końcowy cieszy oko. I podniebienie :-)
Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki
ciasto
- 130 g (0,5 szkl.) mleka
- 35 g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 320 g mąki pszennej (2 szkl.)
- 0,5 łyżeczki soli
- 30 g masła w temp. pokojowej
- 1 żółtko
nadzienie
- 60 g miękkiego masła
- 4 łyżki cukru
- 3-4 łyżeczki cynamonu
- rodzynki (można pominąć)
- kilka łyżek cukru pudru
- sok z cytryny
Wykonanie
w TM
Mleko, drożdże i cukier podgrzewać w naczyniu
2 min 30 s, temp. 37 st. C, obr. 2. Dodać resztę składników wg podanej kolejności. Wyrobić ciasto: 2 min, Interwał. Ciasto wyjąć, przełożyć do miski i przykryć czystą ściereczką. Po podwojeniu objętości ciasto wyłożyć na stolnicę obsypaną mąką lub stolnicę silikonową i rozwałkować na prostokąt na grubość ok. 1 cm lub mniej. Prostokąt posmarować masłem (w temperaturze pokojowej lub roztopione) zostawiając 1/3 na górę, posypać cynamonem i cukrem (ewentualnie rodzynkami). Wzdłuż dłuższego boku zwinąć ciasto w roladę. Roladę przełożyć na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia (później ciężko jest przenieść wieniec na blachę). Ostrym nożem przeciąć roladę wzdłuż (najlepiej nie docinać jednego końca), skręcić połówki w warkocz. Nadać kształt wieńca. Pozostałe masło rozsmarować po górze wieńca i posypać cynamonem z cukrem.
Piec ok. 30-35 min (do złotego koloru) w 200 st. C, po 5-10 min. zmniejszyć temperaturę do 180 st. C.
W tym czasie przygotować lukier: do miseczki nasypać 3-4 łyżki cukru pudru i dodawać po odrobinie sok z cytryny cały czas mieszając. Dodawać sok do momentu uzyskania pożądanej gęstości lukru.
Gotowe ciasto wyjąc z piekarnika i położyć na kratce do przestudzenia. Po kilkunastu minutach można śmiało lukrować.
bez TM
SMACZNEGO!
bez TM
Mleko podgrzać, żeby było lekko ciepłe, dodać drożdże i cukier. Poczekać ok. 5 min, żeby mikstura zaczęła bąbelkować. Dodać do reszty składników na ciasto (najlepiej w dość dużej misce). Wyrobić elastyczne, miękkie ciasto. Ciasto przykryć czystą ściereczką. Po podwojeniu
objętości ciasto wyłożyć na stolnicę obsypaną mąką lub stolnicę silikonową i rozwałkować na prostokąt na grubość ok. 1 cm lub mniej.
Prostokąt posmarować masłem (w temperaturze pokojowej lub roztopione) zostawiając 1/3 na górę, posypać cynamonem i
cukrem (ewentualnie rodzynkami). Wzdłuż dłuższego boku zwinąć ciasto w
roladę. Roladę przełożyć na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do
pieczenia (później ciężko jest przenieść wieniec na blachę). Ostrym
nożem przeciąć roladę wzdłuż (najlepiej nie docinać jednego końca),
skręcić połówki w warkocz. Nadać kształt wieńca. Pozostałe masło
rozsmarować po górze wieńca i posypać cynamonem z cukrem.
Piec ok. 30-35 min (do złotego koloru) w 200 st. C, po 5-10 min. zmniejszyć temperaturę do 180 st. C.
W tym czasie przygotować lukier: do miseczki nasypać 3-4 łyżki cukru
pudru i dodawać po odrobinie sok z cytryny cały czas mieszając. Dodawać
sok do momentu uzyskania pożądanej gęstości lukru.
Gotowe ciasto wyjąc z piekarnika i położyć na kratce do przestudzenia. Po kilkunastu minutach można śmiało lukrować.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz