piątek, 30 sierpnia 2013

Muffiny marchewkowe z kremem czekoladowym

Muffiny marchewkowe robię z tego samego przepisu co Ciasto marchewkowe Marty. Tym razem jednak postanowiłam dołożyć im na górę krem czekoladowy (angielski buttercream). Przepis na ów krem zaczerpnęłam ze strony BBC. Oczywiście nie obyło się bez ingerencji w przepis ;-) Chciałam, żeby muffinki miały jedynie odrobinę kremu na górze, więc krem zrobiłam z połowy porcji.
Muffiny równie dobrze smakują bez kremu: można je posypać cukrem pudrem, posmarować dobrym twarożkiem (np. President) lub zostawić bez niczego na górze :-)



Składniki

ciasto
  • 300 g (ok. 3 szt.) marchwi
  • 150 g (3/4 szkl.) cukru
  • 250 g ( 1 1/2 szkl.) mąki
  • 100 g miękkiego masła 
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika
krem czekoladowy
  • 200 g masła w temp. pokojowej
  • 100 g cukru pudru
  • 4 łyżki kakao
  • 3-4 łyżki mleka


Wykonanie

Marchew zetrzeć na tarce lub w Thermomixie (6 s, obr. 5). Dodać resztę składników i wymieszać na gładką masę. Ciastem napełnić formę do muffinów wyłożoną papilotkami (lub foremki silikonowe) do wysokości ok. 3/4. Piec w temp. 180 st. C przez 20-25 min. 
Gotowe muffiny wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Przygotować krem czekoladowy. Masło utrzeć z cukrem pudrem (TM: obr. 3 z motylkiem). Dodać kakao i dokładnie wymieszać (TM: obr. 3 z motylkiem). Dodawać po łyżce mleka, i dalej ucierać do uzyskania puszystej masy.
Wystudzone muffiny udekorować kremem.


SMACZNEGO!






 

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz