Uwielbiam ten przepis na świąteczny chrzan! Prosty, szybki i na prawdę pyszny. W tamtym roku podbił nasze serca i podniebienia :-) Przygotowanie go zajmuje kilka minut i nie trzeba obierać jajek, bo ...gotuje się je razem z chrzanem.
Chrzan jest świetnym dodatkiem do wielkanocnego jajka czy wędlin.
Składniki
- 4-5 łyżek octu jabłkowego (lub z białego wina)*
- 3 łyżeczki cukru
- 2 małe słoiczki startego chrzanu
- 3-4 jajka (surowe)
Wykonanie
Ocet zagotować z cukrem. Dodać chrzan, wymieszać i zagotować. Dodać roztrzepane jajka i energicznie mieszać do uzyskania jednolitej masy. Zagotować. Przełożyć do szczelnego słoika. Po wystudzeniu przechowywać w lodówce.
*Część octu można zastąpić wodą, jeśli nie przepadamy za nim.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz