środa, 9 kwietnia 2014

Chrzan wielkanocny gotowany

Uwielbiam ten przepis na świąteczny chrzan! Prosty, szybki i na prawdę pyszny. W tamtym roku podbił nasze serca i podniebienia :-) Przygotowanie go zajmuje kilka minut i nie trzeba obierać jajek, bo ...gotuje się je razem z chrzanem.
Chrzan jest świetnym dodatkiem do wielkanocnego jajka czy wędlin.


Składniki

  • 4-5 łyżek octu jabłkowego (lub z białego wina)*
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 małe słoiczki startego chrzanu
  • 3-4 jajka (surowe)

Wykonanie

Ocet zagotować z cukrem. Dodać chrzan, wymieszać i zagotować. Dodać roztrzepane jajka i energicznie mieszać do uzyskania jednolitej masy. Zagotować. Przełożyć do szczelnego słoika. Po wystudzeniu przechowywać w lodówce.

*Część octu można zastąpić wodą, jeśli nie przepadamy za nim.
 

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz