środa, 9 kwietnia 2014

Babka cytrynowa

Na Wielkanoc babka musi być i basta! My lubimy właśnie tę: piaskową z nutą cytryny, przyozdobioną lukrem -oczywiście cytrynowym- i cukrową posypką. Fanatycy cytryny mogą posypać ją jeszcze otartą skórką z cytryny.






Składniki

  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 180 g mąki ziemniaczanej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z cytryny lub pół łyżeczki aromatu cytrynowego


Wykonanie

w Thermomixie
Na noże założyć motylek. Oddzielić białka od żółtek, białka wlać do Thermomixa i ubić na sztywną pianę: 3 min, obr. 3. Dodać cukier i żółtka, ubić 2 min, obr. 3. Masę przełożyć do innego naczynia. Zdjąć motylek (nie trzeba myć naczynia miksującego). Do Thermomixa włożyć pozostałe składniki (można zostawić nieco otartej skórki na dekorację), wymieszać: 1 min, obr. 3. Dodać masę jajeczną, wymieszać 30 s, obr. 5.
Ciasto przełożyć do formy na babkę lub keksówki. Piec w 180 st C przez ok. 35-45 min. Do "suchego patyczka".
Gotową babkę wyjąć z formy, ostudzić na kratce, polukrować i ozdobić wg uznania.


SMACZNEGO!

Przepis zaczerpnięty z książki "Słodkie inspiracje"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz