poniedziałek, 18 lutego 2013

Sernik kawowy z polewą toffi

Mały sernik z kawową nutą i słodką polewą. Ot, w sam raz dla dwóch osób na weekend :-) Oryginalnie (kwestiasmaku.com) był to przepis na mini serniczki w foremkach na muffiny, pomyślałam, że mniej zabawy będzie jeśli upiekę wszystko w małej foremce 20 x 26 cm. Wyszło całkiem pysznie. Porcję można podwoić, na większą blachę. Trzeba wtedy wydłużyć czas pieczenia do 1 godziny lub dłużej.



Składniki na spód

  • 100 g petitek
  • 40 g roztopionego masła

Składniki na masę serową

  • 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub zbożowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 500 g twarogu
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 jajka

Składniki na polewę karmelową

  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki śmietanki 30% lub mleka skondensowanego
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • sól - odrobina na czubku noża



Wykonanie



Formę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia.

W TM:

Petitki połamać na mniejsze kawałki i umieścić w naczyniu miksującym rozdrobnić: kilka sekund, obr. 6. Dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać. Powstałą "masę" (powinna przypominać mokry piasek) wyłożyć na blachę i wcisnąć w spód (najlepiej ręką). Tak przygotowany spód umieścić w lodówce na 30-60 minut.

Wszystkie składniki na masę serową zmiksować w TM: 3 min., obr. 6. Masę wylać na dobrze schłodzony spód ciastkowy. Piec ok. 40 min. w temp. 180 st. C.

W tym czasie przygotować polewę toffi. Cukier rozpuścić w rondelku. Ostrożnie dodać wodę (prawdopodobnie będzie pryskać!). Pogotować chwilkę, żeby karmel nabrał ładnego koloru. Dodać śmietankę. Gotować kilka minut. Zdjąć z ognia, dodać masło, dobrze wymieszać.

Ostygnięty sernik pokroić na porcje, polać toffi.

Bez TM:


Petitki pokruszyć na proszek (np. przy pomocy wałka do ciasta: petitki włożyć między kawałki folii spożywczej i wałkować do skutku, lub w malakserze). Przesypać do miski i dodać roztopione masło, dokładnie wymieszać. Powstałą "masę" (powinna przypominać mokry piasek) wyłożyć na blachę i wcisnąć w spód (najlepiej ręką). Tak przygotowany spód umieścić w lodówce na 30-60 minut.

Zmielić trzykrotnie twaróg lub użyć już zmielonego. Kawę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody (1-2 łyżeczki). Wszystkie składniki na masę serową dokładnie wymieszać. Nie ma potrzeby ubijania jajek. Gładką masę serową wylać na dobrze schłodzony spód ciastkowy. Piec ok. 40 min. w temp. 180 st. C.

W tym czasie przygotować polewę toffi. Cukier rozpuścić w rondelku. Ostrożnie dodać wodę (prawdopodobnie będzie pryskać!). Pogotować chwilkę, żeby karmel nabrał ładnego koloru. Dodać śmietankę. Gotować kilka minut. Zdjąć z ognia, dodać masło, dobrze wymieszać.

Ostygnięty sernik pokroić na porcje, polać toffi.

SMACZNEGO!







1 komentarz:

  1. Rewelacja ! Cód, miód, malina - palce lizać :) Jak dla mnie najsmaczniejszy jest schłodzony w lodówce :)

    OdpowiedzUsuń