czwartek, 7 lutego 2013

Pancakes amerykańskie

Pancakes często nazywa się "amerykańskimi naleśnikami", ale one bardziej przypominają nasze racuchy: bo i wielkość ta sama, konsystencja ciasta ta sama, tak samo też pulchne. Ale smak jest inny, zapewne przez maślankę.
Można je podawać posypane cukrem pudrem lub owocami, polane miodem, syropem klonowym, daktylowym lub innym ulubionym, posmarowane dowolnym dżemem.
Pancakes są świetnym pomysłem na niedzielne śniadanie.

Przetestowałam kilka, a może nawet kilkanaście przepisów na pancakes. Ten, który podaję dziś, jest zdecydowanie najlepszy. Do tego podstawowego przepisu można dodawać świeże owoce sezonowe, np. borówki lub maliny. Trzeba wtedy pamiętać, żeby owoce delikatnie wmieszać w surowe, gotowe ciasto.
Przepis cytuję za Kwestią Smaku.



Składniki

  • 250 g (1  1/4 szkl.) mąki
  • 1 jajko
  • 380 g (1  1/4 szkl.) maślanki
  • 100 g (1/4 szkl.) cukru pudru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 100 g (1/4 szkl.) oliwy
  • szczypta soli

Wykonanie


Wszystkie składniki na ciasto zmiksować w Thermomixie (20 s., obr. 4), lub ręcznie. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Smażyć na rozgrzanej patelni (jeśli jest teflonowa nie potrzeba żadnego tłuszczu) na średnim ogniu z dwóch stron na złoty kolor.

SMACZNEGO!






1 komentarz: