poniedziałek, 25 lutego 2013

Sos marinara

Sos pomidorowy, który świetnie nadaje się do mięs, pieczeni, makaronów, naleśników na słono, kasz itd... Prosty, pyszny, uniwersalny :-)



Składniki

  • 1 średnia cebula biała lub czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 puszki pomidorów bez skóry lub 750 ml przecieru pomidorowego Valfrutta
  • 2 kostki warzywne (domowej  roboty)
  • sól, pieprz
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina (można pominąć)
  • opcjonalnie: bazylia świeża (lub suszona)


Wykonanie


Cebulę posiekać w drobną kostkę, zeszklić na oliwie. Dodać zmiażdżony czosnek, przesmażyć delikatnie, uważać, żeby nie przypalić czosnku! Dodać wino, lekko odparować, następnie dodać zmiażdżone pomidory lub przecier. Gotować przez chwilę. Dodać przyprawy i kostki. Gotować do momentu aż cebula się rozmięknie. Bazylię dodać po zdjęciu sosu z ognia.

SMACZNEGO!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz