O wyższości "kostek" domowej roboty (które tak na prawdę mają postać pasty) nad tymi kupowanymi w sklepie chyba nie muszę nikogo przekonywać. Wiem, że warzywa i mięso w nich są świeże, przyprawy takie jakie lubię, bez barwników, chemii itd. Fakt faktem trzeba do nich przywyknąć: przecież nie mają wzmacniaczy smaku. No i w trakcie gotowania zwykle okazuje się, że zupę czy sos trzeba dosolić (chyba nie zdarzyło mi się to nigdy przy "kupnych" kostkach).
Do kostek dodaje się dość dużo soli i trzeba przechowywać je w lodówce. W ten sposób można je przechowywać do 3 miesięcy. Nazywam je kostkami, ale w rzeczywistości mają one konsystencję pasty (mniej lub bardziej gęstej, w zależności od użytych składników i czasu gotowania). Na 500 ml bulionu należy użyć 1-2 łyżeczki pasty.
Przepisy pochodzą z thermomixowej książki "Radość gotowania".
Przygotowałam dwa rodzaje kostek: drobiowe i warzywne.
KOSTKI DROBIOWE
Składniki
- 300 g podudzi z kurczaka, bez skóry, bez kości, bez ścięgien, pokrojonych na kawałki (ok. 600 g podudzi)
- 200 g różnych warzyw, białych, pokrojonych na kawałki: selera, cebuli, czosnku, pora
- 4 gałązki mieszanych, świeżych ziół (liście): szałwii, rozmarynu, pietruszki
- 5 nasion kolendry
- 150 g soli morskiej, gruboziarnistej
- 100 g białego, wytrawnego wina
- 1 liść laurowy, suszony
- 1 goździk
Wykonanie
Do Thermomixa włożyć kawałki kurczaka i rozdrobnić: 5 s, obr. 7, przełożyć do innego naczynia. Do naczynia miksującego dodać warzywa i świeże zioła, rozdrobnić: 10 s, obr. 5. Dodać sól, mięso, wino, liść laurowy, goździk, nasiona kolendry, gotować 25 min, temp. Varoma, obr. 2, na pokrywę naczynia miksującego zamiast miarki postawić koszyczek. Zdjąć koszyczek, założyć miarkę i zmiksować 1 min, obr. 10. Przełożyć do szczelnego słoika, pozostawić do ostygnięcia.KOSTKI WARZYWNE
Składniki
- 50 g startego parmezanu
- 200 g selera naciowego
- 250 g marchewki, obranej
- 100 g cebuli
- 100 g pomidorów, bez szypułek (lub 100 g dobrego przecieru* pomidorowego)
- 150 g cukinii
- 1 ząbek czosnku
- 50 g świeżych grzybów, lub namoczonych suszonych (można pominąć)
- 1 liść laurowy
- 6 gałązek ziół (same liście): bazylia, szałwia, rozmaryn,
- 4 gałązki pietruszki, tylko liście
- 120 g soli morskiej, gruboziarnistej
- 30 g białego, wytrawnego wina
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Wykonanie
Warzywa umyć i oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki. Do naczynia miksującego włożyć warzywa, grzyby, świeże zioła, rozdrobnić: 10 s, obr. 7. Dodać sól, białe wino, oliwę, gotować 40 min., temp. Varoma, obr. 2., na pokrywę zamiast miarki postawić koszyczek. Zdjąć koszyczek, dodać parmezan, założyć miarkę, zmiksować 1 min., obr. 10. Przełożyć do słoika, pozostawić do wystygnięcia.SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz