poniedziałek, 24 czerwca 2013

Sos boloński

Przepyszny sos pomidorowy z mięsem mielonym do makaronów krótkich (rurki, kokardki), długich (tagliatelle, spaghetti) lub lasagne. Sposób na szybki i bardzo smaczny obiad.
Tak na prawdę sos boloński różni się od marinary obecnością w nim mięsa mielonego.





Składniki

  • 1 średnia cebula biała lub czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2-3 puszki pomidorów bez skóry lub 750 ml przecieru pomidorowego Valfrutta
  • 2 domowe kostki warzywne (kupna wystarczy jedna lub nawet pół)
  • 500 g mięsa mielonego (wieprzowe lub wołowe)
  • sól, pieprz
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina (można pominąć)
  • posiekana, świeża bazylia (lub suszona)


Wykonanie


Cebulę posiekać w kostkę, zeszklić na oliwie. Dodać zmiażdżony czosnek, przesmażyć delikatnie. Dodać mięso mielone, smażyć ok. 10-15 minut. Dodać wino, kostki i przyprawy, lekko odparować, następnie dodać pomidory lub przecier. Gotować do momentu uzyskania pożądanej gęstości sosu. Świeżą bazylię dodać po zdjęciu sosu z ognia.
Podawać z makaronem ugotowanym  al'dente.

SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz