Przepyszny sos pomidorowy z mięsem mielonym do makaronów krótkich (rurki, kokardki), długich (tagliatelle, spaghetti) lub lasagne. Sposób na szybki i bardzo smaczny obiad.
Tak na prawdę sos boloński różni się od marinary obecnością w nim mięsa mielonego.
Składniki
- 1 średnia cebula biała lub czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 2-3 puszki pomidorów bez skóry lub 750 ml przecieru pomidorowego Valfrutta
- 2 domowe kostki warzywne (kupna wystarczy jedna lub nawet pół)
- 500 g mięsa mielonego (wieprzowe lub wołowe)
- sól, pieprz
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina (można pominąć)
- posiekana, świeża bazylia (lub suszona)
Wykonanie
Cebulę
posiekać w kostkę, zeszklić na oliwie. Dodać zmiażdżony czosnek,
przesmażyć delikatnie. Dodać mięso mielone, smażyć ok. 10-15 minut. Dodać wino, kostki i przyprawy,
lekko odparować, następnie dodać pomidory lub przecier.
Gotować do momentu uzyskania pożądanej gęstości sosu. Świeżą bazylię dodać po zdjęciu sosu z ognia.
Podawać z makaronem ugotowanym al'dente.
Podawać z makaronem ugotowanym al'dente.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz