poniedziałek, 24 czerwca 2013

Zupa porowa z szynką

Młode, polskie pory są już w warzywniakach, więc czas na zupę porową. Zupa jest prosta do zrobienia i bardzo pyszna.


Składniki

  • 50 g masła
  • 250 g pora
  • 20 g śmietany 18%
  • 100 g sera topionego z szynką
  • 150 g szynki
  • 1 mała, młoda marchew
  • liść laurowy
  • 3-4 kostki rosołowe domowe 
  • woda
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • posiekana natka pietruszki


 

Wykonanie


Marchew i pora umyć i oczyścić. Por pokroić na plastry grubości 0,5 - 1 cm, marchew na cieniutkie plasterki. Szynkę w plasterkach pokroić w kostkę 0,5 x 0,5 cm. 

w TM

Pora wrzucić do naczynia miksującego i rozdrobnić: 4 s, obr. 4, dodać masło, dusić 5 min., temp. 100 st, obr. 2. Dodać śmietanę, ser topiony, szynkę, liść laurowy, kostki rosołowe i uzupełnić wodą do 1,5 l. Gotować 20 min., temp. 100 st., obr. 1,5 wsteczne. 8 min. przed końcem dodać plasterki marchewki.
Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, posypać natką pietruszki.

bez TM


W garnku rozpuścić masło, dodać pokrojone pory, dusić kilka minut. Dodać 1,5 l wody, śmietanę, ser topiony, szynkę, liść laurowy, kostki rosołowe, gotować ok. 15-20 minut. 8 min. przed końcem dodać plasterki marchewki.
Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, posypać natką pietruszki.



SMACZNEGO!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz