Młode, polskie pory są już w warzywniakach, więc czas na zupę porową. Zupa jest prosta do zrobienia i bardzo pyszna.
Składniki
- 50 g masła
- 250 g pora
- 20 g śmietany 18%
- 100 g sera topionego z szynką
- 150 g szynki
- 1 mała, młoda marchew
- liść laurowy
- 3-4 kostki rosołowe domowe
- woda
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- posiekana natka pietruszki
Wykonanie
Marchew i pora umyć i oczyścić. Por pokroić na plastry grubości 0,5 - 1 cm, marchew na cieniutkie plasterki. Szynkę w plasterkach pokroić w kostkę 0,5 x 0,5 cm.
w TM
Pora wrzucić do naczynia miksującego i rozdrobnić: 4 s, obr. 4, dodać masło, dusić 5 min., temp. 100 st, obr. 2. Dodać śmietanę, ser topiony, szynkę, liść laurowy, kostki rosołowe i uzupełnić wodą do 1,5 l. Gotować 20 min., temp. 100 st., obr. 1,5 wsteczne. 8 min. przed końcem dodać plasterki marchewki.
Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, posypać natką pietruszki.
bez TM
W garnku rozpuścić masło, dodać pokrojone pory, dusić kilka minut. Dodać 1,5 l wody, śmietanę, ser topiony, szynkę, liść laurowy, kostki rosołowe, gotować ok. 15-20 minut. 8 min. przed końcem dodać plasterki marchewki.
Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, posypać natką pietruszki.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz