Naleśniki na bogato! Z grillowanym mięsem, warzywami, zapiekane pod żółtym serem. Czy wspominałam, że naleśniki są z mąki pełnoziarnistej? Bardzo syty obiad.
Składniki
- 1 porcja usmażonych naleśników z mąki pełnoziarnistej
- 3 opakowania młodego, świeżego szpinaku (szpinak "baby")
- 0,5 kg piersi z indyka
- 1 kg pieczarek
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka masła
- 250 g startego sera mozzarella (albo innego ładnie się topiącego)
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie
Pieczarki umyć, pokroić w plastry, cebulę posiekać. Na głębokiej patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę, dodać do niej pokrojone pieczarki, podsmażyć. Na koniec przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Szpinak umyć, zblanszować i odsączyć.
Pierś z indyka umyć, oczyścić i pokroić w 1 cm plastry. Delikatnie rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Ugrillować i pokroić w kawałki (np. 1 cm paski lub kostkę).
Na naleśniku układać: szpinak, pieczarki, indyka i ser. Zwinąć w rulon i odłożyć do naczynia żaroodpornego. Jeśli zostanie trochę sera: posypać nim wierzch naleśników.
Zapiekać w 180 st. C przez ok. 20 min.
Podawać solo lub z sosem pomidorowym (np. marinara).
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz