piątek, 21 czerwca 2013

Wytrawne Naleśniki zapiekane

Naleśniki na bogato! Z grillowanym mięsem, warzywami, zapiekane pod żółtym serem. Czy wspominałam, że naleśniki są z mąki pełnoziarnistej? Bardzo syty obiad.




Składniki

  • 1 porcja usmażonych naleśników z mąki pełnoziarnistej
  • 3 opakowania młodego, świeżego szpinaku (szpinak "baby")
  • 0,5 kg piersi z indyka
  • 1 kg pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka masła
  • 250 g startego sera mozzarella (albo innego ładnie się topiącego)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa


Wykonanie 

Pieczarki umyć, pokroić w plastry, cebulę posiekać. Na głębokiej patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę, dodać do niej pokrojone pieczarki, podsmażyć. Na koniec przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Szpinak umyć, zblanszować i odsączyć.
Pierś z indyka umyć, oczyścić i pokroić w 1 cm plastry. Delikatnie rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Ugrillować i pokroić w kawałki (np. 1 cm paski lub kostkę).

Na naleśniku układać: szpinak, pieczarki, indyka i ser. Zwinąć w rulon i odłożyć do naczynia żaroodpornego. Jeśli zostanie trochę sera: posypać nim wierzch naleśników.
Zapiekać w 180 st. C przez ok. 20 min.

Podawać solo lub z sosem pomidorowym (np. marinara).



SMACZNEGO!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz