środa, 16 stycznia 2013

Mercimek Corbasi - turecka zupa-krem z czerwonej soczewicy

Jak Mąż fascynuje się Turcją, to Żona poznaje kuchnię turecką :-) A ta kuchnia  warta jest poznania! Dużo w niej warzyw, owoców, mięty, jagnięciny, baraniny, cytryny, orzechów...
Dziś przepis na krem z czerwonej soczewicy, która jest bardzo sycąca (jak to zupy z roślin strączkowych). W trakcie przygotowywania zupy nie trzeba się jakoś specjalnie przykładać do krojenia warzyw, bo i tak na koniec się je miksuje.



Składniki

  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 kostki rosołowe
  • sól, pieprz
  • cytryna (opcjonalnie)

 

Wykonanie


Posiekaną cebulę zeszklić w garnku na maśle. Dodać pokrojone marchewki, chwilę razem podsmażyć. Wlać ok. 3 szklanki wody, dodać kostki rosołowe, koncentrat pomidorowy i soczewicę. Gotować do miękkości. Zmiksować na gładką masę. Dodawać wodę do uzyskania pożądanej gęstości. Ponownie zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z chrupiącym groszkiem ptysiowym lub grzankami. 
W Turcji przed podaniem wyciska się do zupy sporą ilość cytryny :-)

Dla posiadaczy Thermomixa.
Cebulę rozdrobnić 4 s, obr. 5. Dodać masło i dusić 4 min, obr. 2, temp. 100. Dodać marchewki pokrojone na kawałki, rozdrobnić: 5 s, obr. 5. Ze ścianek naczynia zgarnąć składniki na dno naczynia. Dusić 4 min, obr. 2, temp. 100. Dodać soczewicę, koncentrat, kostki rosołowe i uzupełnić wodą do 1 l. Gotować 16 min, obr. 2, temp 100, następnie zmiksować 1 min. stopniowo zwiększając obroty od 1 do 8. Dodawać wodę do uzyskania pożądanej gęstości. Ponownie zagotować (ok. 8 min, obr. 3, temp. 100). Doprawić do smaku solą i pieprzem.


SMACZNEGO!

1 komentarz:

  1. Zrobilam ja wczoraj na obiad dla znajomych i wszyscy byli zachwyceni. Ja z reszta tez!!! Super przepis :-) Oby wiecej takich.
    Dodalal tylko troche majeranku dla unikniecia wzdec.
    Pozdrowienia ze Szwecji :-)

    OdpowiedzUsuń