Jak Mąż fascynuje się Turcją, to Żona poznaje kuchnię turecką :-) A ta kuchnia warta jest poznania! Dużo w niej warzyw, owoców, mięty, jagnięciny, baraniny, cytryny, orzechów...
Dziś przepis na krem z czerwonej soczewicy, która jest bardzo sycąca (jak to zupy z roślin strączkowych). W trakcie przygotowywania zupy nie trzeba się jakoś specjalnie przykładać do krojenia warzyw, bo i tak na koniec się je miksuje.
Składniki
- 200 g czerwonej soczewicy
- 2 marchewki
- 1 duża cebula
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki masła
- 2 kostki rosołowe
- sól, pieprz
- cytryna (opcjonalnie)
Wykonanie
Posiekaną cebulę zeszklić w garnku na maśle. Dodać pokrojone marchewki, chwilę razem podsmażyć. Wlać ok. 3 szklanki wody, dodać kostki rosołowe, koncentrat pomidorowy i soczewicę. Gotować do miękkości. Zmiksować na gładką masę. Dodawać wodę do uzyskania pożądanej gęstości. Ponownie zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z chrupiącym groszkiem ptysiowym lub grzankami.
W Turcji przed podaniem wyciska się do zupy sporą ilość cytryny :-)
Dla posiadaczy Thermomixa.
Cebulę rozdrobnić 4 s, obr. 5. Dodać masło i dusić 4 min, obr. 2, temp. 100. Dodać marchewki pokrojone na kawałki, rozdrobnić: 5 s, obr. 5. Ze ścianek naczynia zgarnąć składniki na dno naczynia. Dusić 4 min, obr. 2, temp. 100. Dodać soczewicę, koncentrat, kostki rosołowe i uzupełnić wodą do 1 l. Gotować 16 min, obr. 2, temp 100, następnie zmiksować 1 min. stopniowo zwiększając obroty od 1 do 8. Dodawać wodę do uzyskania pożądanej gęstości. Ponownie zagotować (ok. 8 min, obr. 3, temp. 100). Doprawić do smaku solą i pieprzem.
SMACZNEGO!
Zrobilam ja wczoraj na obiad dla znajomych i wszyscy byli zachwyceni. Ja z reszta tez!!! Super przepis :-) Oby wiecej takich.
OdpowiedzUsuńDodalal tylko troche majeranku dla unikniecia wzdec.
Pozdrowienia ze Szwecji :-)