piątek, 25 stycznia 2013

Sernik krówkowy

Od Świąt chodził za mną sernik. Połączenie sera z kajmakiem wydało mi się dość ciekawe, więc oto jest sernik krówkowy :-) Jest dość słodki, ale nie tak jakby można było się tego spodziewać. Sernik oczywiście robiłam w Thermomixie :-) dlatego w przepisie jest twaróg nie zmielony. 
Przepis znalazłam na mojewypieki.com.




Składniki (spód)

  • 200 g ciastek petitek
  • 75 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka cynamonu

Składniki (masa serowa) 

  • 750 g twarogu półtłustego 
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3 jajka
  • 125 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 1 puszka (400 g) kajmaku/masy krówkowej

Wykonanie


Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć folią aluminiową. 
Ciastka pokruszyć bardzo drobno (w TM kilka sekund na obr. 10), dodać cynamon i roztopione masło, wymieszać. Wysypać na tortownicę i wcisnąć masę ciastkową w dno. Schłodzić ok. 30 minut w lodówce.

W tym czasie przygotować masę serową.


Wszystkie składniki oprócz kajmaku włożyć do naczynia miksującego, miksować 3 min, obr. 6. Odlać większą część masy serowej (2/3 lub 3/4) do innego naczynia. Do pozostałej w Thermomixie masy dodać 200 g (pół puszki) kajmaku. Zmiksować na gładką masę (1 min, obr. 6). Otrzymujemy w ten sposób dwie masy serowe: jasną i ciemniejszą. Na schłodzony spód wylać najpierw masę serową ciemniejszą, następnie resztę kajmaku (jeśli jest zbyt gęsty wystarczy trochę go podgrzać w kąpieli wodnej) i na koniec jasną masę serową. Widelcem delikatnie mieszać masę serową mniej więcej do głębokości kajmaku, tak żeby powstał marmurkowy wzorek (jak widać na zdjęciach mój "marmurek" jest dość toporny; winę za to ponosi bardzo scukrzony kajmak, któremu nawet podgrzewanie nie pomogło wrócić do odpowiedniej gęstości).
Piec ok. 60 minut w temp. 180 st. C. Wystudzić, przed podaniem najlepiej schłodzić kilka godzin w lodówce.


SMACZNEGO!





1 komentarz:

  1. Najpyszniejszy sernik na świecie!! Najlepiej smakuje, kiedy młodsza siostra jest na diecie :)

    OdpowiedzUsuń