Podobne bagietki można kupić w sklepie. Ale te zrobione w domu są zdecydowanie lepsze!
Są świetnym dodatkiem np. do sałatek czy dań z grilla, ale świetnie smakują też na kolację.
Składniki
- 3 bagietki
- 3 łyżki masła w temperaturze pokojowej
- 2 ząbki czosnku
- świeża bazylia i pietruszka
Wykonanie
Przygotować masło czosnkowe. W małej miseczce wymieszać na gładką masę masło, wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekaną natkę bazylii i pietruszki.
Bagietki ponacinać pod skosem. W nacięciach rozsmarować masło czosnkowe. Tak przygotowane bagietki zawinąć w folię aluminiową i włożyć do nagrzanego do 180 st. piekarnika na ok. 10 min. Masło ma się jedynie rozpuścić, a bagietka pogrzać. Jeśli chce się uzyskać bardziej chrupiące bagietki należy pod koniec zapiekania rozchylić ostrożnie folię i pozwolić im tak zostać w piekarniku 3-4 minuty dłużej.
SMACZNEGO!
Uwielbiam do sałatek:)
OdpowiedzUsuń