środa, 16 stycznia 2013

Bagietka z masłem czosnkowym

Podobne bagietki można kupić w sklepie. Ale te zrobione w domu są zdecydowanie lepsze! 
Są świetnym dodatkiem np. do sałatek czy dań z grilla, ale świetnie smakują też na kolację.


Składniki

  • 3 bagietki
  • 3 łyżki masła w temperaturze pokojowej
  • 2 ząbki czosnku
  • świeża bazylia i pietruszka

 

Wykonanie


Przygotować masło czosnkowe. W małej miseczce wymieszać na gładką masę masło, wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekaną natkę bazylii i pietruszki.
Bagietki ponacinać pod skosem. W nacięciach rozsmarować masło czosnkowe. Tak przygotowane bagietki zawinąć w folię aluminiową i włożyć do nagrzanego do 180 st. piekarnika na ok. 10 min. Masło ma się jedynie rozpuścić, a bagietka pogrzać. Jeśli chce się uzyskać bardziej chrupiące bagietki należy pod koniec zapiekania rozchylić ostrożnie folię i pozwolić im tak zostać w piekarniku 3-4 minuty dłużej.


SMACZNEGO!



1 komentarz: