Pyszne danie obiadowe. Spędziłam nad nim trochę czasu, ale za to jedliśmy go 4 dni. Z sosem grzybowym :-)
Przepis dostałam od Wioli przy okazji świątecznych odwiedzin.
Składniki
- ok. 0,5 kg piersi z kurczaka (1 para)
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego lun wieprzowo-wołowego
- jajko
- 1 kg pieczarek
- 2 cebule
- 0,2 kg sera żółtego, np. mozzarelli
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie
Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w plastry. Na patelni zeszklić 1 cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodać do niej pokrojone pieczarki, smażyć na średnim ogniu, tak aby odparowały jak najwięcej wody. Pod koniec smażenia pieczarki doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Piersi z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kotlety. Następnie delikatnie je rozbić, doprawić solą i pieprzem.
Mięso mielone przygotować tak jak na kotlety mielone: dodać jajko, posiekaną drobno cebulę, sól, pieprz i wymieszać.
Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Układać w niej poszczególne warstwy:
1. połowa piersi z kurczaka
2. połowa mięsa mielonego
3. połowa pieczarek
4. połowa sera
5. reszta piersi z kurczaka
6. reszta mięsa mielonego
7. reszta pieczarek
Foremkę przykryć folią aluminiową i włożyć do nagrzanego do 180 st. piekarnika. Piec ok. 1 godzinę. 10 minut przed końcem zdjąć folię i posypać "keks" drugą połową sera.
Przed wyjęciem keksu należy sprawdzić czy w czasie pieczenia powstał sos i w razie potrzeby go odlać (najlepiej do garnka, bo może posłużyć jako baza sosu grzybowego). Następnie wyjąć z formy: przyłożyć do góry keksówki odpowiednio większy talerz lub tacę i ściśle trzymając odwrócić "konstrukcję" dnem keksówki do góry. Odczekać kilkanaście minut zanim zacznie się go kroić (im chłodniejszy tym łatwiej się go porcjuje).
SMACZNEGO!
Dobrze, że nie mięsny jeż ;)
OdpowiedzUsuńKusiło mnie żeby to tak nazwać ;)
OdpowiedzUsuń