czwartek, 17 stycznia 2013

Mięsny "keks"

Pyszne danie obiadowe. Spędziłam nad nim trochę czasu, ale za to jedliśmy go 4 dni. Z sosem grzybowym :-)
Przepis dostałam od Wioli przy okazji świątecznych odwiedzin.






Składniki

  • ok. 0,5 kg piersi z kurczaka (1 para)
  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego lun wieprzowo-wołowego
  • jajko
  • 1 kg pieczarek
  • 2 cebule
  • 0,2 kg sera żółtego, np. mozzarelli
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

 

Wykonanie


Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w plastry. Na patelni zeszklić 1 cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodać do niej pokrojone pieczarki, smażyć na średnim ogniu, tak aby odparowały jak najwięcej wody. Pod koniec smażenia pieczarki doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Piersi z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kotlety. Następnie delikatnie je rozbić, doprawić solą i pieprzem.
Mięso mielone przygotować tak jak na kotlety mielone: dodać jajko, posiekaną drobno cebulę, sól, pieprz i wymieszać.
Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Keksówkę  posmarować odrobiną oleju.
Układać w niej poszczególne warstwy:
1. połowa piersi z kurczaka
2. połowa mięsa mielonego
3. połowa pieczarek
4. połowa sera
5. reszta piersi z kurczaka
6. reszta mięsa mielonego
7. reszta pieczarek

Foremkę przykryć folią aluminiową i włożyć do nagrzanego do 180 st. piekarnika. Piec ok. 1 godzinę. 10 minut przed końcem zdjąć folię i posypać "keks" drugą połową sera.
Przed wyjęciem keksu należy sprawdzić czy w czasie pieczenia powstał sos i w razie potrzeby go odlać (najlepiej do garnka, bo może posłużyć jako baza sosu grzybowego). Następnie wyjąć z formy: przyłożyć do góry keksówki odpowiednio większy talerz lub tacę i ściśle trzymając odwrócić "konstrukcję" dnem keksówki do góry. Odczekać kilkanaście minut zanim zacznie się go kroić (im chłodniejszy tym łatwiej się go porcjuje).



SMACZNEGO!

2 komentarze: