czwartek, 10 stycznia 2013

Sałatka ryżowa z szynką

Jedna z moich ulubionych sałatek: składniki idealnie się ze sobą komponują.
Przepis dostałam od Cioci Eli.


Składniki

  • 200 g ryżu
  • 200 g szynki
  • 2 papryki (czerwona i zielona)
  • 1 puszka kukurydzy
  • majonez
  • śmietana/jogurt naturalny
  • sól, pieprz

 

Wykonanie


Ryż ugotować na sypko, odcedzić i wystudzić. Paprykę i szynkę pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę odsączyć. Wymieszać składniki w dużej misce, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać majonez i śmietanę.
Przed podaniem schłodzić w lodówce kilka godzin.


SMACZNEGO!

1 komentarz:

  1. tych sałatek wszędzie pelno, ale ta rzecyzwiscie ma fajny przepis, pedze robic, mam szyneczke od kani, ryz z auchan, majonez kielecki, kukurycza bonduelle:) jami!

    OdpowiedzUsuń