środa, 19 grudnia 2012

Zupa z czerwoną soczewicą

Zupa dość szybka do zrobienia. Zamiast czerwonej można użyć zielonej soczewicy, ale wtedy albo zdecydowanie wydłuża się czas gotowania albo trzeba soczewicę namoczyć.


Składniki

  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 2 marchewki
  • 2 gałązki selera
  • 2-3 ziemniaki
  • bulion warzywny lub drobiowy
  • posiekana natka pietruszki lub kolendry

 

Wykonanie


Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gałązki selera pociąć na plastry wygodne do jedzenia :-) Ziemniaki pokroić w kostkę (mogą być w łupinach). 
Do gotującego się bulionu wrzucić ziemniaki i seler. Podgotować ok. 8-10 minut na wolnym ogniu. Dodać soczewicę i marchew. Gotować kolejne 8-10 minut. Przed podaniem posypać zupę posiekaną natką pietruszki lub kolendry.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz