Czas już jest zdecydowanie "pierniczkowy", więc na blogu nie może zabraknąć przepisu i na nie.
Dla wyglądu pierniczków bardzo ważne jest użycie cukru pudru: ich powierzchnia pozostaje wtedy bardzo gładka i biały lukier dobrze się prezentuje. Miodu sztucznego używam nie z oszczędności, a dlatego, że pierniki z sztucznym miodem są bardziej miękkie niż te z prawdziwym.
Przepis zaczerpnięty z blogu "Moje wypieki" zmodyfikowany.
Dla wyglądu pierniczków bardzo ważne jest użycie cukru pudru: ich powierzchnia pozostaje wtedy bardzo gładka i biały lukier dobrze się prezentuje. Miodu sztucznego używam nie z oszczędności, a dlatego, że pierniki z sztucznym miodem są bardziej miękkie niż te z prawdziwym.
Przepis zaczerpnięty z blogu "Moje wypieki" zmodyfikowany.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 130 g cukru pudru
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody
- 100 g roztopionego masła
- 100 g sztucznego miodu
- 2 duże jajka
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub zbożowej, rozpuszczonej w małej ilości gorącej wody
Wykonanie
Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić (np. w Thermomixie korzystając z programu Interwał). Ciasto będzie dosyć lepiące, ale nie dodawać mąki! Lekko schłodzić ciasto w lodówce. Rozwałkowywać nieduże porcje ciasta, podsypując je mąką, wykrawać pierniczki w dowolnym kształcie.
Piec w temperaturze 180 st przez ok. 8-12 minut. Studzić na kratce.
Wystudzone pierniczki dekorować np. lukrem królewskim (białko + cukier puder).
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz