środa, 25 września 2013

Drożdżówki dyniowe, albo raczej drożdżówki dynie

Zakochałam się w tych drożdżówkach, bo są dosłownie dyniowe: do ciasta dodaje się mus z dyni a później nadaje się bułeczkom kształt małych dyń :-)
Na przepis natknęłam się na Pinterest, i oczywiście dokonałam pewnych modyfikacji. Oryginalne były wytrawnym dodatkiem obiadowym, moje są zdecydowanie na słodko i z dużą ilością przypraw korzennych. I oczywiście lukrem :-) Myślę, że zamiast podanych przypraw dobrze sprawdziłaby się też przyprawa do piernika.
Czyż nie są urocze?





Składniki (15-20 małych bułeczek)

  • 30 g drożdży
  • 120 ml mleka
  • 170 g (1/2 szkl.) musu z dyni
  • 100 g (1/2 szkl.) cukru (białego, albo pół na pół biały z brązowym)
  • 30 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki (3-4 szt.) zmielonych/utłuczonych goździków
  • jajko lub mleko do posmarowania
  • podłużne orzechy (nerkowce, pecany), duże rodzynki lub suszone morele na łodyżki
  • cukier puder i sok z cytryny na lukier


Wykonanie

w Thermomixie
Drożdże, mleko, mus z dyni, cukier, masło włożyć do naczynia miksującego, podgrzewać 3 min, temp. 37 st, obr. 2. Dodać przyprawy, mąkę sól, jajko, wyrabiać 2 min, obr. Interwał. Gdyby ciasto było zbyt klejące, dodać jeszcze łyżkę, lub dwie mąki i wyrabiać 1 min, obr. Interwał.
Ciasto przełożyć do miski lub na stolnicę*/matę, przykryć czystą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (30-60 min.). Po wyrośnięciu ciasto wyrabiać chwilę ręką na macie. Uformować z ciasta długi wałek, następnie pociąć go na 15 lub 20 równych kawałków. Z każdego kawałka uformować kulkę, lekko spłaszczyć i zrobić 8 promienistych nacięć na brzegach (kulka powinna wyglądać jak kwiatek), małym palcem zamoczonym w mące zrobić wgłębienie na środku, odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Drożdżówki na blasze przykryć ściereczką na 10-15 minut, żeby trochę się napuszyły. Posmarować górę drożdżówek jajkiem lub mlekiem.
Bułeczki piec ok. 8-12 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C.
Gotowe bułeczki wyłożyć na kratkę do wystudzenia. We wgłębienia powkładać połówki pecanów, nerkowce lub rodzynki.
Przygotować lukier: cukier puder wsypać do miseczki i cały czas mieszając dodawać po odrobinie sok z cytryny, do czasu uzyskania pożądanej gęstości. Gotowym lukrem udekorować drożdżóweczki.

*drewniana stolnica musi być obsypana mąką


bez Thermomixa
Mleko wymieszać z musem dyniowym oraz masłem i podgrzać, dodać drożdże, cukier i wymieszać. W dużej misce wymieszać mąkę, sól, przyprawy, wlać do tego mieszankę z drożdżami i jajko. Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto.
Ciasto przykryć czystą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (30-60 min.). Po wyrośnięciu ciasto wyrabiać chwilę ręką na macie/stolnicy*. Uformować z ciasta długi wałek, następnie pociąć go na 15 lub 20 równych kawałków. Z każdego kawałka uformować kulkę, lekko spłaszczyć i zrobić 8 promienistych nacięć na brzegach (kulka powinna wyglądać jak kwiatek), małym palcem zrobić wgłębienie na środku, odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Drożdżówki na blasze przykryć ściereczką na 10-15 minut, żeby trochę się napuszyły. Posmarować górę drożdżówek jajkiem lub mlekiem.
Bułeczki piec ok. 8-12 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C.
Gotowe bułeczki wyłożyć na kratkę do wystudzenia. We wgłębienia powkładać połówki pecanów, nerkowce lub rodzynki.
Przygotować lukier: cukier puder wsypać do miseczki i cały czas mieszając dodawać po odrobinie sok z cytryny, do czasu uzyskania pożądanej gęstości. Gotowym lukrem udekorować drożdżóweczki.


*drewniana stolnica musi być obsypana mąką


SMACZNEGO!




3 komentarze: