piątek, 13 września 2013

Krupnik

Ulubiona zupa mego Męża :-) Na mojej liście też jest w czołówce, ale przegrywa z barszczem i czasami z rosołem. 
Problematyczna zawsze była dla ilość kaszy jaką powinnam dodać do zupy, bo mój krupnik był albo za rzadki albo za gęsty... W końcu ustaliłam idealną proporcję: 35-40 g niepłukanej kaszy jęczmiennej na każdy litr gotowej zupy.








Składniki (3 l)

  • 2 łyżki masła
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • nieduży kawałek selera
  • 100-120 g kaszy jęczmiennej
  • 2-3 średnie ziemniaki
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 domowe kostki warzywne
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • kilka łyżek posiekanej natki pietruszki


Wykonanie

Cebulę posiekać w drobną kostkę. W garnku, którym będzie gotowana zupa rozgrzać masło i dodać cebulę. Cebulę smażyć na brązowo na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Zalać ok. 2 l wody. Czekając na zagotowanie wody przygotować warzywa: umyć i obrać marchew, pietruszkę i seler. Warzywa pokroić w kostkę, słupki, talarki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wg upodobania. Dodać do garnka, kiedy woda zacznie się gotować. Dodać kostki i przyprawy. Gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut. Dodać odpowiednią ilość niepłukanej kaszy jęczmiennej. Gotować dalej. Umyć ziemniaki, jeśli są stare obrać, jeśli nie zostawić w mundurkach i pokroić w grubą kostkę, dodać do zupy. Kiedy ziemniaki będą miękkie zdjąć z ognia i dodać śmietanę: do kubka wlać śmietanę, dodawać do niej po łyżce gorącej zupy i mieszać. Zupę dodawać do momentu kiedy mieszanka śmietany i zupy będzie dość ciepła. Następnie wlewać śmietanę z zupą powoli, cienką strużką do garnka ciągle mieszając. Na koniec dodać natkę pietruszki.


SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz