Często korzystam z przepisów amerykańskich (np. Marthy Stewart), więc muszę przeliczać ich "cups" i "sticks" na moje "g". Poza tym nie lubię piec na szklanki: wolę wszystko ważyć.
1 cup = 240 ml
1/2 cup = 120 ml
1/3 cup = 80 ml
1 stick of butter = 1/2 cup = 110 g
1 tsp [teaspoon] = 5 ml
1 tbs [tablespoon] = 15 ml
Mąka pszenna
1 cup = 130 g
1/2 cup = 65 g
1/3 cup = 40 g
Cukier biały
1 cup = 200 g
1/2 cup = 100 g
1/3 cup = 70 g
Cukier brązowy
1 cup = 220 g
1/2 cup = 110 g
1/3 cup = 70 g
Miód
1 cup = 340 g
1/2 cup = 170 g
1/3 cup = 110 g
1 tbs = 20 g
Chocolate chips
1 cup = 150 g
1/2 cup = 75 g
1/3 = 50 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz