sobota, 21 września 2013

Dyniowe risotto

Cóż można powiedzieć o tym risotto? Cudownie kremowe, delikatne, o cudownym kolorze, przepyszne! Jeśli jeszcze nie wpadliście w "dyniowe szaleństwo", to czas najwyższy :-)
Przepis pochodzi z programu "Makłowicz w podróży". 


Składniki (2-3 porcje)

  • 1 mała cebula
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 300 g (400 ml) ryżu do risotto
  • 200 g dyni lub musu z dyni (200 g = 8 łyżek = 120 ml = 0,5 szkl.)
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • 2-3 łyżki startego parmezanu
  • sól

Wykonanie

1. Zagotować/podgrzać bulion.
2. Dynię pokroić, ugotować do miękkości w winie i zmiksować na gładką masę; lub 200 g musu z dyni zmieszać z winem i podgrzać.
3. Cebulę pokroić w drobną kostkę, na głębokiej patelni (lub garnku) rozgrzać oliwę i masło. Dodać cebulę i zeszklić.
4. Do cebuli dodać ryż i smażyć mieszając, aż ziarenka ryżu będą prawie przezroczyste.
5. Do ryżu dodać ciepłą dynię i połowę ciepłego bulionu, dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu. Posolić. W trakcie gotowania dodawać bulion, aż ryż wsiąknie cały płyn i będzie miękki. Zdjąć z ognia.
6. Dodać słodką śmietankę, wymieszać, przykryć i odstawić na kilka minut.
7. Risotto przełożyć na talerze i posypać parmezanem.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz