środa, 4 września 2013

Tarte placki z cukinii

Pyszne placuszki z cukinii, które przypominają trochę placki ziemniaczane. Przepis dostałam od Izy i wzbogaciłam go o płatki owsiane. Można je pominąć, a w zamian dodać więcej mąki.







Składniki

  • 1 cukinia (ok. 400 g po oczyszczeniu)
  • 70 g cebuli (1 średnia cebula)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 jaja
  • 50 g (0,5 szkl.) płatków owsianych
  • 200 g mąki pszennej + dodatkowa porcja w razie potrzeby
  • sól, pieprz, 
  • kilka łyżek posiekanej natki pietruszki


Wykonanie

w TM
Cukinię umyć i oczyścić z gniazd nasiennych. Przekroić na mniejsze kawałki i włożyć do naczynia miksującego razem z resztą składników. Zmiksować na gładką masę: kilkanaście sekund, obr. 6. Ciasto powinno być dość gęste i spoiste. W razie potrzeby dodać jeszcze łyżkę lub dwie mąki i zmiksować.
Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto z obydwu stron.
Podawać ze śmietaną lub sosem czosnkowym.

SMACZNEGO!


bez TM
Cukinię umyć i oczyścić z gniazd nasiennych. Zetrzeć na tarce do dużej miski. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zmiażdżony czosnek i resztę składników. Wymieszać na gładką masę. Ciasto powinno być dość gęste i spoiste. W razie potrzeby dodać jeszcze łyżkę lub dwie mąki i wymieszać.
Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto z obydwu stron.
Podawać ze śmietaną lub sosem czosnkowym.

SMACZNEGO!










2 komentarze:

  1. Przepyszne!Robiłam dzisiaj na obiad, z tym, że polałam placki sosem salsa. Cytuję tatę "to jest lepsze niż placki węgierskie!" :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wierzę: Tato uwielbia węgierskie placki! :-)

    OdpowiedzUsuń