czwartek, 1 sierpnia 2013

Sos all'Amatriciana

Pyszny, włoski sos z regionu Lazio. Powinien składać się z włoskiego, wędzonego boczku guanciale, pomidorów, ostrej papryki i sera pecorino. Zamiast guanciale można użyć poczku typu pancetta lub "naszego" wędzonego boczku. Pecorino z powodzeniem można zastąpić parmezanem. Byłam zaskoczona jak wspaniale łączy się smak wędzonego boczku z pomidorami. Trzeba też pamiętać, żeby sosu nie solić: boczek jest wystarczająco słony!
Przepis pochodzi z programu Lucindy Scala Quinn: "Łatwe przepisy na wielki apetyt".





Składniki

  • 1 duża cebula lub kilka szalotek
  • 2 łyżki masła
  • płatki ostrej papryki lub pasta z ostrej papryki
  • 200-300 g wędzonego, chudego boczku (guanciale, pancetta lub innego)
  • 750 ml dobrego przecieru pomidorowego (np. Valfrutta)
  • 300 g makaronu spaghetti
  • pecorino lub parmezan




Wykonanie

Boczek oczyścić ze skóry i pociąć w kostkę. Wrzucić na gorącą, głęboką patelnię (lub garnek), podsmażyć na złoto-brązowo. W tym czasie posiekać cebulę i dodać razem z masłem do podsmażonego boczku. Przesmażyć chwilę, żeby cebula zmiękła, dodać przecier pomidorowy i ostrą paprykę. Gotować kilkanaście minut, do momentu, kiedy sos osiągnie pożądaną gęstość. W tym czasie ugotować makaron (al dente) w dużej ilości osolonej wody. Ugotowany makaron przełożyć do gotowego sosu i wymieszać. Po przełożeniu na talerze obficie posypać startym serem.

SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz