czwartek, 22 sierpnia 2013

Sałatka ryżowa z miodem

Połączenie miodu, pieczarek i ogórka może wydawać się dość niefortunne, ale zapewniam, że sałatka jest bardzo smaczna.
Ze względu na świeżego ogórka, sałatka nie nadaje się do długiego przechowywania: 1-2 dni maksymalnie. Ewentualnie można przygotować sałatkę bez ogórka, a dodać go niedługo przed podaniem.

Przepis, nieco zmodyfikowany, pochodzi z tego bloga.



Składniki

  • 300 g ryżu (1,5 szkl., 3 woreczki)
  • 500 g pieczarek marynowanych
  • 1 duży ogórek szklarniowy
  • 200 g szynki wędzonej (plastry)
  • 1 czerwona cebula
  • 6 łyżeczek miodu
  • majonez
  • sól, pieprz

Wykonanie

Ryż sypki przepłukać kilkakrotnie wodą i ugotować w dużej ilości osolonej wody (1 l). Odcedzić i ostudzić przelewając dużą ilością zimnej wody (zapobiegnie to też sklejaniu się ziaren ryżu). Wsypać do dużej miski.
Ryż w woreczku ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić i wystudzić. Wsypać do dużej miski.
Pieczarki odsączyć i pokroić w ćwiartki lub ósemki, zależnie od wielkości. Ogórek dokładnie umyć, nie obierać, pokroić w kostkę. Plastry szynki pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać. Wsypać wszystko do ryżu. Dodać miód, kilka łyżek majonezu, sól i pieprz, wymieszać. W razie potrzeby dodać więcej majonezu.


SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz