środa, 21 sierpnia 2013

Owsianka

Ciepłe, sycące danie na dzień dobry. Najbardziej lubię owsiankę na wodzie, lekko posoloną. Czasami dodaję odrobinę mleka, np. sojowego. Jeśli mam ochotę na bogatszą wersję dodaję (już na talerzu) owoce lub pestki. Można też dodać orzechy. Bo owsianka nie musi być nudna!
Najlepsze płatki owsiane to te niebłyskawiczne, czyli zwykłe albo górskie. Błyskawiczne są najbardziej przetworzone i zamiast owsianki robi się bura papka na talerzu...
Pisałam już o tym, że do kasz dobrze dodawać odrobinę tłuszczu: do płatków owsianych można dodać łyżeczkę masła, oliwy czy oleju lnianego. Trzeba tylko pamiętać, że oleju lnianego się nie gotuje, więc jeżeli właśnie takim chcemy wzbogacić owsiankę to dodaje się go po zdjęciu z ognia.




 

 

Składniki (1 osoba)

  • 100 ml płatków owsianych górskich
  • 200 ml wody
  • szczypta soli
  • łyżeczka tłuszczu (masło, olej lniany, oliwa)
  • odrobina mleka krowiego lub sojowego (można pominąć)
  • owoce (świeże, mrożone, suszone, konfitura), pestki (słonecznik, dynia), orzechy...



Wykonanie


Do garnka/rondelka z grubym dnem wsypać płatki, zalać wodą, dodać szczyptę soli, masło lub oliwę (jeśli używamy oleju lnianego, dodajemy go po zdjęciu z ognia). Gotować na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu, po ok. 10 minutach większość wody powinna być wchłonięta. Wtedy można dodać mleko (2-3 łyżki). Wymieszać i pozostawić pod przykryciem na kolejne 10 minut.
Przełożyć na talerz, posypać ulubionymi dodatkami.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz