środa, 6 lutego 2013

Pomarańczowa kawa zbożowa

Tak, wiem: ja i kawa zbożowa to dość niespotykane połączenie. Sama jestem zdziwiona ;-) Niemniej jednak to połączenie jest naprawdę dobre. Posmak pomarańczy, który dość długo się utrzymuje jest bardzo przyjemny, i sprawia, że sięga się po jeszcze. Bez obawy można pić nawet tak późno jak teraz. Albo na śniadanie.



Składniki

  • 1 część świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy*
  • 2 części wrzątku
  • dobra, rozpuszczalna kawa zbożowa



Wykonanie

Wsypać odpowiednią ilość kawy do kubeczka lub dzbanka (to zależy oczywiście jak dużo chce się mieć tej kawy) i zalać wrzątkiem, wymieszać. Dodać świeży sok. Można ewentualnie dosłodzić.

*sok z pomarańczy można zastąpić dobrej jakości sokiem jabłkowym lub gruszkowym

SMACZNEGO!

P.S. Idę nalać sobie jeszcze jedną filiżankę :-)

3 komentarze:

  1. Często piję kawę zbożową Caro, Kujawiankę i Anatola. Ciekawy pomysł z dodaniem świeżego soku z pomarańczy, muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze tego w prawdzie nie próbowałam, ale "sprawdzone źródło" mówi mi, że można sok pomarańczowy zastąpić jabłkowym lub gruszkowym :-)

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń