środa, 6 lutego 2013

Ciasto marchewkowe Marty

Najlepsze ciasto marchewkowe jakie jadłam! Jest dość wilgotne, ale nie ciężkie. W smaku przypomina nieco piernik. Można dodać do niego posiekaną czekoladę, lub z niej zrezygnować. Ostatnio często jemy to ciasto z dobrym twarożkiem na górze (np. President). Ale można po prostu posypać cukrem pudrem.
Przepis doskonale sprawdza się też jako ciasto na muffiny (skraca się wtedy czas pieczenia do 20-25 min).
Przepis zawdzięczam Marcie.


 Składniki:

  • 300 g (ok. 3 szt.) marchwi
  • 150 g (3/4 szkl.) cukru
  • 250 g ( 1 1/2 szkl.) mąki
  • 100 g miękkiego masła 
  • 50 g posiekanej czekolady
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu



Wykonanie



Formę do pieczenia (u mnie tortownica 24 cm) wyłożyć papierem.
Marchew zetrzeć na tarce lub w Thermomixie (6 s, obr. 5). Dodać resztę składników i wymieszać na gładką masę. Przełożyć do formy i wyrównać wierzch.

Piec ok. 45-50 minut w temp. 180 st. C. Ciasto powinno mieć ładny, złoty kolor.


Po wystudzeniu udekorować cukrem pudrem, serkiem, lub polewą czekoladową.


 SMACZNEGO!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz