czwartek, 28 lutego 2013

Naleśniki - przepis podstawowy

Przepis na ciasto naleśnikowe wg Thermomixa. Sprawdzony i dobry. Białą mąkę pszenną można zastąpić mąką pełnoziarnistą. Naleśniki będą ciemniejsze i bardziej sycące; świetnie komponują się z mięsem. Do naleśników na słodko polecam zdecydowanie białą mąkę. 

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 500 g mleka
  • 500 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru (pominąć jeśli naleśniki mają być wytrawne)
  • 60 g masła (wcześniej roztopionego i ostudzonego)
  • 2 łyżki oleju


Wykonanie



Do Thermomixa dodać po kolei składniki na ciasto, wszystko zmiksować obr. 4, 30 s. Oczywiście składniki na ciasto można też zmiksować przy pomocy miksera lub ręcznie. Ciasto powinno mieć gęstość kwaśnej śmietany. Jeżeli będzie zbyt gęste lub rzadkie, dodaje się mąkę lub mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Obowiązuje zasada: im gęstsze ciasto, tym grubsze naleśniki. Po co grube naleśniki? Na przykład do zapiekania, albo krokietów, które chcemy zamrozić.
Przed smażeniem dobrze jest odstawić ciasto na ok. 30 minut. Zmniejsza się w ten sposób na rwanie się naleśników podczas smażenia.
Jeżeli patelnia jest teflonowa, nie ma potrzeby dodawać oleju do smażenia.



SMACZNEGO!

1 komentarz: