wtorek, 20 sierpnia 2013

Muffiny czekoladowe


Najlepsze przepisy na czekoladowe wypieki zdecydowanie należą do Nigelli Lawson. Dziś na potwierdzenie przepis na jej Chocolate chips muffins.

Na górę muffinek polecam cynamonową, lekko słoną kruszonkę z tego przepisu.


Składniki "suche"

  • 220 g (1 i 1/3 szklanki) mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki (30 ml) dobrego kakao
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g posiekanej czekolady (1 tabliczka) lub specjalnych drobinek czekoladowych
  • 20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej (można pominąć)

Składniki "mokre"

  • 1 duże jajko
  • 230 ml mleka
  • 6 łyżek (90 ml) oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


Wykonanie



W dość dużej misce wymieszać wszystkie "suche" składniki. W drugiej: "mokre" (jajko wystarczy roztrzepać widelcem, nie trzeba go ubijać). Wlać mokre do suchych i wymieszać razem, ale bardzo krótko, bo jak zapewnia Nigella: "lumpy batter makes the best muffins" (z grudkowatego ciasta wychodzą najlepsze muffiny).
Ciasto nakładać łyżeczką do formy na muffiny wyłożonej papilotkami, lub do foremek silikonowych. Piec ok. 20 min, w temp. 200 st. C.


SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz