wtorek, 20 sierpnia 2013

Kanapkowa pasta z tuńczyka

Pasta z tuńczyka na kanapkę dłuuuuugo za mną chodziła. I oto ona. Prosta w przygotowaniu, doskonała ze świeżym pieczywem i posypana kukurydzą (ukłon w stronę Agaty). Anchovies można pominąć, ale nadają paście bardziej rybny smak i zapach. Wiadomo: kto co lubi :-)






Składniki

  • 1 puszka tuńczyka (170 g)
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 2-3 fileciki anchovies (można pominąć)
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie

Tuńczyka odsączyć z oleju, przełożyć do blendera/TM i dodać resztą składników. Zmiksować (w TM obr. 5). Zgarnąć ze ścianek nierozdrobnione kawałki i zmiksować jeszcze raz. Przełożyć do szczelnego pojemniczka i schłodzić w lodówce. Jeżeli po wyjęciu z lodówki pasta będzie za twarda i nie będzie się chciała smarować dodać więcej oliwy i wymieszać łyżką.

SMACZNEGO!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz