środa, 9 kwietnia 2014

Mazurek orzechowy

A mazurek to Rafał zrobi :-) Tak, tak: mój Mąż czasem piecze. I robi to dobrze. Skusicie się na rafałowego mazurka?
Mazurek z tego przepisu wychodzi kruchy, ale nie twardy. "Atrakcją" jest słodka polewa z żółtek i wanilii, którą się krótko zapieka na upieczonym wcześniej mazurku.



Składniki na ciasto

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 150 g orzechów włoskich
  • 200 g masła
  • 80 g cukru pudru
  • 90 g mąki pszennej

Składniki na polewę

  • 65 g cukru
  • 1 cukier waniliowy lub łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 4 żółtka
  • 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • połówki orzechów do dekoracji (ok. 15-18 szt.)


Wykonanie

w Thermomixie
Przy pomocy motylka ubić zimne białka ze szczyptą soli na sztywną pianę: 3 min, obr. 3. Pianę przełożyć do innego naczynia i odłożyć w chłodne miejsce. Zdjąć motylek, Thermomix opłukać i osuszyć. Rozdrobnić orzechy: 3 s, obr. 5. i przełożyć do innego naczynia.
Do naczynia miksującego włożyć masło i cukier, utrzeć 30 s, obr. 3. Dodać pianę (delikatnie!), mąkę i orzechy, wymieszać 20 s, obr. 3.
Ciasto przelać na wyłożoną papierem blachę do pieczenia (25 cm x 35 cm), piec ok. 30 min. w temperaturze 180 st. C.
Pod koniec pieczenia przygotować polewę. Do naczynia miksującego włożyć cukier (i cukier waniliowy jeśli nie mamy wanilii), zemleć 10 s, obr. 10. Dodać żółtka, ekstrakt waniliowy i mąkę, wymieszać 20 s, obr. 3. 
Cisto po upieczeniu pozostawić w blaszce, polać wierzch polewą i ułożyć na niej połówki orzechów (mniej więcej na środku przewidywanej porcji). Wstawić jeszcze na 5 minut do piekarnika.


SMACZNEGO!



Przepis zaczerpnięty z książki "Słodkie inspiracje", zmodyfikowany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz