wtorek, 25 listopada 2014

Imbirówka

Jak przychodzi jesień i spada temperatura na zewnątrz w domu mamy jedno hasło: "ŻRYJ IMBIR", nie może więc nie być tu przepisu na nalewkę imbirową, mocno rozgrzewającą.



Składniki

  • 100 g świeżego imbiru
  • 2 cytryny
  • 100 g cukru
  • 0,5 szkl. płynnego miodu
  • 0,75 l czystej wódki

Przygotowanie

Imbir obrać, pokroić w cienkie plastry. Cytryny wyszorować w ciepłej wodzie, pokroić w ósemki. Imbir i cytryny włożyć do dużego słoika (3 l albo więcej), zalać wódką, dodać cukier, miód i odstawić na 3 miesiące. Po tym czasie nalewkę przefiltrować (np. przez filtr do kawy założony na lejek) i odstawić na kolejne 3 miesiące, żeby dojrzała.


SMACZNEGO!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz